Ο λίγος ύπνος συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο απόφραξης των αρτηριών των ποδιών

Θάνος Ξυδόπουλος

Ο ύπνος λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα σχετίζεται με 74% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης περιφερικής αρτηριακής νόσου (ΠΑΝ) σε σύγκριση με επτά έως οκτώ ώρες. Αυτό είναι το εύρημα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal-Open.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ο ύπνος για επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα είναι μια καλή συνήθεια για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ΠΑΝ», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Shuai Yuan του Ινστιτούτου Karolinska, της Στοκχόλμης.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 650.000 συμμετέχοντες και διεξήχθη σε δύο μέρη. Αρχικά, οι ερευνητές ανέλυσαν τις συσχετίσεις της διάρκειας του ύπνου τη νύχτα και του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας με τον κίνδυνο εμφάνισης ΠΑΝ. Στο δεύτερο μέρος, οι χρησιμοποίησαν γενετικά δεδομένα για να πραγματοποιήσουν φυσικά τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές -τυχαιοποίηση Mendelian- για να εξετάσουν την αιτιότητα των συσχετίσεων.

Ο Δρ. Yuan είπε: «Οι αναλύσεις παρατήρησης περιορίζονται από την αντίστροφη αιτιότητα -που σημαίνει ότι εάν βρεθεί συσχέτιση μεταξύ των συνηθειών ύπνου και της ΠΑΝ, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν οι συνήθειες ύπνου προκάλεσαν ΠΑΝ ή εάν η ΠΑΝ προκάλεσε τις συνήθειες ύπνου. Η τυχαιοποίηση μεντελιανού τύπου είναι μια ισχυρή μέθοδος για την αξιολόγηση της αιτιότητας και παρέχει μεγαλύτερη βεβαιότητα για τα αποτελέσματα».

Συνολικά, τα ισχυρότερα στοιχεία ήταν για τον λίγο ύπνο, όπου η σχέση με την ΠΑΝ πήγε αμφίδρομα. Σε μια ανάλυση παρατήρησης 53.416 ενηλίκων, ο ύπνος λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα συσχετίστηκε με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο ΠΑΝ σε σύγκριση με επτά έως οκτώ ώρες.

Αυτό το εύρημα υποστηρίχθηκε από περαιτέρω αναλύσεις σε 156.582 και 452.028 άτομα. Στις αιτιολογικές μελέτες, ο λίγος ύπνος συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο ΠΑΝ και, επιπλέον, η ΠΑΝ συσχετίστηκε με αυξημένη πιθανότητα σύντομου ύπνου. Ο Δρ. Yuan είπε: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο σύντομος νυχτερινός ύπνος μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης ΠΑΝ και ότι η ύπαρξη ΠΑΝ αυξάνει τον κίνδυνο ανεπαρκούς ύπνου».

Όσον αφορά τον μακροχρόνιο ύπνο, σε μια ανάλυση παρατήρησης 53.416 ενηλίκων, ο ύπνος οκτώ ή περισσότερων ωρών τη νύχτα συνδέθηκε με 24% υψηλότερο κίνδυνο ΠΑΝ σε σύγκριση με επτά έως οκτώ ώρες. Αυτό το εύρημα υποστηρίχθηκε από αναλύσεις σε δύο μεγαλύτερους πληθυσμούς 156.582 και 452.028 ατόμων. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ του μακροχρόνιου ύπνου και της ΠΑΝ.

 

Διαβάστε ακόμη...