«Ο κορωνοϊός θα είναι εδώ για πάντα»

Ο κορωνοϊός θα είναι εδώ για πάντα καθώς είναι απίθανο να εξαλειφθεί, αν και ένα εμβόλιο θα βοηθήσει να βελτιωθεί η κατάσταση, δήλωσε σήμερα Βρετανός επιστήμονας που συμμετέχει στην επιτροπή η οποία συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση για την πανδημία.

Η Βρετανία, όπως και άλλες χώρες στην Ευρώπη, βρίσκεται τώρα εν τω μέσω μιας αναζωπύρωσης των μολύνσεων από Covid-19, με μεγάλο μέρος της χώρας να έχει τεθεί υπό καθεστώς τοπικών περιορισμών και περισσότερα από 21.000 ημερήσια περιστατικά μόλυνσης να καταγράφονται χθες, Τρίτη.

«Θα πρέπει να ζήσουμε με αυτόν τον ιό για πάντα. Υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να εξαλειφθεί» δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ο Τζον Έντμουντς, μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Περιπτώσεις Έκτακτης Ανάγκης (SAGE).

Αν και ο κορωνοϊός θα βρίσκεται εδώ επ΄ αόριστον, ο Έντμουντς είπε πως η προοπτική ενός εμβολίου προς τα τέλη του χειμώνα θα ήταν καλό να επηρεάσει τη στρατηγική της κυβέρνησης τώρα.

«Αν υπάρξουν εμβόλια στο κοντινό μέλλον, κατά την άποψή μου, θα ήταν καλό να προσπαθήσουμε και να κρατήσουμε τα περιστατικά όσο χαμηλά μπορούμε τώρα, επειδή θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εμβόλια στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον» είπε.

Ο Έντμουντς ανέφερε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έπαιξε «έξυπνο παιχνίδι» επενδύοντας σε διαφορετικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα η Βρετανία έχει υπογράψει συμφωνίες εφοδιασμού για έξι διαφορετικά εμβόλια κατά του Covid-19, με 340 εκατομμύρια δόσεις διαφορετικών τεχνολογιών να έχουν εξασφαλιστεί.

«Νομίζω ότι θα είμαστε σε ικανοποιητική θέση σε μερικούς μήνες» είπε. «Ωστόσο δεν νομίζω ότι θα εμβολιάσουμε τους πάντες, αλλά θα ξεκινήσουμε ίσως από τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, τους υγειονομικούς κ.ο.κ.» εκτίμησε.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε ακόμη...