Ο Κόλιανδρος και τα άπειρα οφέλη του

Κόλιανδρος ή κινέζικος μαϊντανός: κοσμεί τα πιάτα μέχρι το Μεξικό αλλά παράλληλα χαρίζει άπειρα οφέλη στην υγεία μας, χάρη στις χημικές ενώσεις που περιέχει. Είναι βότανο από την οικογένεια APIACEAE, οπού συναντάμε τα καρότα, το σέλινο και τον μαϊδανό.

Η ιστορία του αρχίζει από το 1500 π.χ. Σπόροι κόλιανδρου βρέθηκαν στους τάφους των Φαραώ της Αιγύπτου καθώς και σε ερείπια της αρχαίας Ελλάδας από την εποχή του χαλκού. Ένα 4-14% των ανθρώπων δεν μπορούν να αντέξουν τη γεύση του για γενετικούς κυρίως λόγους.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η αλδεΰδη, ένζυμο με γονίδιο που προσομοιάζει με σαπούνι ή εντομοκτόνο. Βοηθάει σημαντικά στη μείωση του άγχους. Έχει αποδειχθεί ότι απομακρύνει τον υδράργυρο από τον οργανισμό μας, γεγονός πολύ δύσκολο για πολλά βότανα. Απομακρύνει λοιπόν τα βαρέα μέταλλα, υδράργυρο, αλουμίνιο και μόλυβδο και για αυτό χρησιμοποιείται και ως φίλτρο νερού. Αποτρέπει τις μολύνσεις του ουροποιητικού και με τη βιταμίνη Κ που περιέχει, διατηρεί υγιή την οστική δομή και περιορίζει τις νευρωνικές βλάβες του εγκεφάλου, που σημαίνει ότι καταπολεμά το ALZHAIMER.

Τα φύλλα αλλά και τα άκρα των στελεχών του είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, κερσετίνη, καμφερόλη, ραμνετίνη και επιφενίνη. Μειώνει τη LDL χοληστερόλη και έχει δράση κατά της σαλμονέλας. Οι σπόροι του κόλιανδρου χρησιμοποιούνται σε πιάτα με κάρυ, σε τουρσιά, σούπες και μαγειρευτά. Τον προσθέτουμε προς το τέλος για να μην διαλυθεί. Ακόμα και σε φρουτοσαλάτες τον βάζουμε με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμη...