Ο κοινός ιός που τους έσβησε τη μνήμη – Δύο απίστευτες μαρτυρίες

Μια ιογενής λοίμωξη «έσβησε» τη μνήμη δύο γυναικών και τους ανέτρεψε τη ζωή. Η Nicole Caird, από το Μπρίσμπεϊν, και η Claire Robertson, από το Λονδίνο, μίλησαν στο πρόγραμμα «60 Minutes Australia» για το πώς ο ιός του απλού Έρπητα (Herpes Simplex Virus – HSV), οι φορείς του οποίου εκτιμώνται σε πάνω από 3,7 δις παγκοσμίως, έγινε η αιτία για την απώλεια μνήμης και την αδυναμία να ανακαλέσουν σημαντικά γεγονότα της ζωής τους ή να αναγνωρίσουν ακόμα και μέλη της οικογενείας τους.

Κοινός παρονομαστής η ερπητική εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή στον εγκέφαλο), μια σπάνια επιπλοκή της λοίμωξης από τον ιό του απλού έρπητα τύπου Ι -πολύ σπανιότερα από τον τύπου II, των γεννητικών οργάνων-, που υπολογίζεται σε 2-4 άτομα ανά 1.000.000 πληθυσμού τον χρόνο. Θεωρείται η πλέον βαριά ανάμεσα στις ιογενείς εγκεφαλίτιδες με συμπτώματα που περιλαμβάνουν σύγχυση, απώλεια προσανατολισμού, επιληπτικές κρίσεις, αλλαγές στη συμπεριφορά και αφασία, δυσκολία στην ομιλία και αδυναμία ή απώλεια της κίνησης.

Άλλες επιπλοκές της, πέραν της απώλειας μνήμης, αποτελούν η έκπτωση σε γνωστικές λειτουργείες -προσοχή, συγκέντρωση, σχεδιασμός και επίλυση προβλημάτων- και η επίμονη κόπωση.

Η Claire Robertson, με προϋπηρεσία 27 ετών ως νοσηλεύτρια στο βρετανικό σύστημα υγείας, νόσησε το 2004 (Photo: DailyMail)

Διαβάστε ακόμη...