Ο κίνδυνος της κετογονικής δίαιτας

Ζήσης Ψάλλας

Η λήψη κατά 80-90% των θερμίδων από το λίπος -αυτό απαιτείται γενικά για την κέτωση- είναι πραγματικά δύσκολη. Πρέπει να τρώτε μικρή ποικιλία τροφίμων όπως λιπαρά κρέατα και σάλτσες. Επιτρέπονται μόνο 10 έως 15 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα και παρόλο που πολλοί διαιτολόγοι φτάνουν στα 20 ή 30 γραμμάρια, αυτά εξακολουθούν να είναι μόνο μία μπανάνα. 

Αλλά το πραγματικό πρόβλημα με την κετογενή διατροφή είναι η πρωτεΐνη. Μια θεραπευτική κετογονική διατροφή περιορίζει την πρόσληψη των πρωτεϊνών σας. "Εάν τρώτε πολλή πρωτεΐνη, τη διασπάτε σε υδατάνθρακες", εξηγεί Andrea Giancoli, διαιτολόγος και σύμβουλος διατροφής στην Καλιφόρνια. Το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας με την κέτο, λέει, και χωρίς μια λογική παροχή υδατανθράκων που προέρχονται από σπόρους, λαχανικά και φρούτα, θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα αμινοξέα των πρωτεϊνών για να φτιάξετε γλυκόζη. 

Ο σκοπός της κετογονικής δίαιτας είναι να αναγκάσει το σώμα σας να μην έχει γλυκόζη οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το λίπος ως πηγή καυσίμου. Το σώμα είναι ικανό να παράγει κετόνες από το λίπος, οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν τη γλυκόζη. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να διασπάσει τα μόρια του λίπους και να τα κάψει. Αλλά το σώμα σας πραγματικά δεν θέλει να εξαντληθεί η γλυκόζη. Απουσία γλυκόζης σημαίνει λιμοκτονία για το σώμα ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε πείνα. Το σώμα αισθάνεται ότι του λείπει ένα βασικό θρεπτικό συστατικό, γι' αυτό όταν πεινάτε αρχίζει να χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη για να φτιάξει γλυκόζη. Φυσικά, έχετε ήδη μια πηγή πρωτεΐνης στο σώμα σας: τους μυς. Όταν βρίσκεστε σε κατάσταση πείνας, το σώμα διαλύει τους μυς.

Η ίδια η κέτωση έχει τους κινδύνους της. Τα κυκλοφορούντα κετονικά σωμάτια καθιστούν το αίμα σας όξινο και το σώμα σας αντλεί ασβέστιο από τα οστά σας για να ρυθμίσει την οξύτητα του αίματος. Αυτό συμβαίνει επίσης στην κετοξέωση, κατά την οποία έχετε τόσες πολλές κετόνες που απομακρύνει πολύ ασβέστιο από τα οστά σας.

Η Giancoli σημειώνει ότι αυτοί που κάνουν δίαιτα συνήθως δεν είναι σε τόσο ακραία κατάσταση που αναπτύσσουν κετοξέωση. Υπάρχουν λίγες έως καθόλου μελέτες σχετικά με υγιείς ενήλικες που κάνουν μη θεραπευτική κετογονική δίαιτα, αλλά οι μελέτες επιληπτικών παιδιών δείχνουν αυξημένη απομετάλλωση των οστών και υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.

Διαβάστε ακόμη...