Ζήσης Ψάλλας
Μέχρι τώρα, οι περισσότερες έρευνες για τα κορεσμένα λίπη επικεντρώνονταν αποκλειστικά στην εξέταση των κορεσμένων λιπαρών και της σχέσης τους με τις καρδιακές παθήσεις. Αλλά τα τρόφιμα περιέχουν διάφορα θρεπτικά συστατικά, πλην των κορεσμένων λιπών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να διερευνήσουμε ποιες τροφές που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, αντί να εξετάζουμε μόνο τα κορεσμένα λιπαρά.
Αυτό είχε σκοπό να κάνει μια έρευνα που βασίστηκε σε δεδομένα από τη μελέτη EPIC-CVD του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, η οποία εξέτασε την καρδιαγγειακή υγεία των μεσηλίκων σε 10 ευρωπαϊκές χώρες. Περιελάμβανε 10.529 συμμετέχοντες που ανέπτυξαν καρδιακή νόσο κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι οποίοι συγκρίθηκαν με 16.730 άλλου συμμετέχοντες οι οποίοι δεν ανέπτυξαν καρδιακή νόσο.
Δεν βρέθηκε συνολική σχέση μεταξύ της ποσότητας των κορεσμένων λιπαρών που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες και του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου. Αλλά αυτή η εικόνα ήταν διαφορετική όταν εξετάστηκαν τα τρόφιμα που είναι τυπικές πηγές κορεσμένων λιπαρών. Οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα κορεσμένα λίπη από κόκκινο κρέας και βούτυρο είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις. Το αντίθετο ίσχυε για εκείνους που έτρωγαν περισσότερα κορεσμένα λίπη από τυρί, γιαούρτι και ψάρια -τα οποία στην πραγματικότητα συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Τα τρόφιμα περιέχουν πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και μπορεί να δρουν μαζί για την πρόληψη ή την πρόκληση ορισμένων ασθενειών. Για παράδειγμα, αν και το τυρί και το γιαούρτι περιέχουν κορεσμένα λίπη, περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Κ2 και προβιοτικά.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι διαφορετικά κορεσμένα λιπαρά ενέχουν διαφορετικά επίπεδα κινδύνου όταν πρόκειται για καρδιακές παθήσεις. Για παράδειγμα, το παλμιτικό οξύ (ένας τύπος κορεσμένου λιπαρού οξέος) είναι πιο άφθονο στο κόκκινο κρέας σε σύγκριση με το τυρί και το γιαούρτι. Αντίθετα, το πενταδεκανοϊκό οξύ που βρίσκεται συνήθως στα γαλακτοκομικά συνδέεται γενικά με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό δείχνει ότι τελικά, η υγεία μας επηρεάζεται από τον συνδυασμό όλων των θρεπτικών και βιοδραστικών συστατικών (συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων και φυτοχημικών) στα τρόφιμα που τρώμε). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τα τρόφιμα που τρώμε παράλληλα με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.