Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ίδιος στα δύο φύλα

Ζήσης Ψάλλας

Για τους άνδρες και τις γυναίκες, οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι,Τα δεδομένα ελήφθησαν από την μελέτη PURE (Prospective Urban Rural Epidemiological Study).

Η μελέτη περιελάμβανε 155.724 άτομα σε 21 χώρες, σε πέντε ηπείρους. Ηλικίας 35-70 ετών, οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου όταν συμμετείχαν στη μελέτη. Καταγράφηκαν όλες οι περιπτώσεις θανατηφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας κατά την περίοδο παρακολούθησης, η οποία ήταν κατά μέσο όρο 10 χρόνια. 

Οι μεταβολικοί παράγοντες κινδύνου βρέθηκαν να είναι παρόμοιοι και στα δύο φύλα, εκτός από τις υψηλές τιμές λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL, συχνά γνωστή ως κακή χοληστερόλη), όπου η συσχέτιση με καρδιαγγειακή νόσο ήταν ισχυρότερη στους άνδρες. Κατά τη γνώμη των ερευνητών, ωστόσο, αυτό το εύρημα χρειάζεται επιβεβαίωση σε περισσότερες μελέτες.

Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν σε γενικές γραμμές παρόμοιους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο για τους άνδρες και τις γυναίκες, ανεξάρτητα από το επίπεδο εισοδήματος της χώρας τους. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία των στρατηγικών πρόληψης ασθενειών, που είναι ίδιες και για τα δύο φύλα.

Ο χαμηλότερος συνολικός κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων των γυναικών, ιδιαίτερα καρδιακής προσβολής (έμφραγμα του μυοκαρδίου), μπορεί να εξηγηθεί από την υψηλότερη ανοχή των νεότερων γυναικών σε παράγοντες κινδύνου. Τα οιστρογόνα κάνουν τα τοιχώματα των αγγείων πιο συμβατά και επηρεάζουν την ικανότητα του ήπατος να απαλλαγεί από την LDL.

Μεταξύ των γυναικών στη μελέτη (90.934 άτομα), καταγράφηκαν 5,0 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής ή/και καρδιαγγειακής νόσου ανά 1.000 άτομα ετησίως. Ο αντίστοιχος αριθμός στην ομάδα των ανδρών (64.790 άτομα) ήταν 8,2 περιπτώσεις.

Η Annika Rosengren, Καθηγήτρια Ιατρικής στην Ακαδημία Sahlgrenska, Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, υπεύθυνη για το σουηδικό μέρος της μελέτης PURE πληθυσμού σε 4.000 ατόμων, ανέφερε: «Όταν πρόκειται για καρδιαγγειακές παθήσεις σε άνδρες και γυναίκες, οι ομοιότητες όσον αφορά τους παράγοντες κινδύνου είναι πολύ μεγαλύτερες από τις διαφορές. Αλλά οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι σε υψηλά επίπεδα LDL, την κακή χοληστερόλη, και γνωρίζουμε από άλλες μελέτες ότι αναπτύσσουν παθολογικές αλλαγές στις στεφανιαίες αρτηρίες σε μικρότερη ηλικία από τις γυναίκες και τείνουν να αρχίσουν να εμφανίζουν έμφραγμα του μυοκαρδίου αρκετά νωρίτερα».

Διαβάστε ακόμη...