Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη

Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη περισσότερων από 100.000 ατόμων με διαβήτη τύπου 2  που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), και πραγματοποιήθηκε φέτος, διαπίστωσε ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη σχετίζεται με το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όσο υψηλότερη είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως διαπιστώθηκε από τον Δρ. Alexander Zabala και τους συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Karolinska και στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη -όταν τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη και δεν μπορούν εύκολα να λάβουν τη γλυκόζη από το αίμα- είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του διαβήτη τύπου 2 και τα επίπεδα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή.

Ο Δρ Zabala χρησιμοποίησε τον εκτιμώμενο ρυθμό διάθεσης γλυκόζης (eGDR) ως μέτρο αντίστασης στην ινσουλίνη. Το eGDR (Estimated Glucose Disposal Rate) που έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας καλός δείκτης για την αντίσταση στην ινσουλίνη και υπολογίζεται χρησιμοποιώντας έναν τύπο που λαμβάνει υπόψη την περιφέρεια της μέσης του ασθενούς, την HbA1c (μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα) και την αρτηριακή πίεση.

Αρχεία υγείας χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του eGDR σε 104,697 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 στη Σουηδία. Οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 63 έτη και το 44,5% ήταν γυναίκες. Παρακολουθήθηκαν για 5,6 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων 4.201 άτομα (το 4%) υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι όσο υψηλότερη είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη ενός ατόμου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υποστεί εγκεφαλικό. Εκείνοι με τη χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη (υψηλότερη eGDR) είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους με τη μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ηλικία, τα επίπεδα χοληστερόλης, το κάπνισμα, οι καρδιακές παθήσεις και άλλοι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο ελήφθησαν υπόψη.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η υψηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο. Εκείνοι με τη χαμηλότερη αντίσταση είχαν 28% λιγότερο πιθανό θάνατο κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης από εκείνους με πιο σοβαρή αντίσταση στην ινσουλίνη. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται πιο στενά με το εγκεφαλικό επεισόδιο από την περιφέρεια μέσης ή την HbA1c.

Διαβάστε ακόμη...