Ο κίνδυνος που κρύβουν οι στεγνωτήρες χεριών

dry-hair-708Σύμφωνα με τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λιντς, οι αυτόματες συσκευές που χρησιμοποιούν ζεστό αέρα για να στεγνώσουμε τα χέρια μας εξαπλώνουν τα μικρόβια σε όλο το χώρο.

Οι ερευνητές προχώρησαν σε ένα πείραμα μολύνοντας τα χέρια των εθελοντών με ένα ακίνδυνο βακτήριο και τους ώθησαν να χρησιμοποιήσουν τους στεγνωτήρες χεριών. Αφού συνέλεξαν δείγματα του αέρα διαπίστωσαν ότι το μικρόβιο είχε εξαπλωθεί σε απόσταση δυο μέτρων από την συσκευή. Όσο πιο έντονα εκτοξευόταν ο ζεστός αέρας, τόσο πιο πολύ εξαπλωνόταν το μικρόβιο. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι συγκεντρώσεις των μικροβίων γύρω από τα μηχανήματα είναι 27 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τον αέρα γύρω από τις χάρτινες πετσέτες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι προχώρησαν σε αυτή την μελέτη για να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδονται τα βακτήρια που προκαλούν τις εποχικές ασθένειες ή μεγάλες επιδημίες. Η δημοσίευση της έρευνας προκάλεσε την αντίδραση μεγάλης εταιρείας που κατασκευάζει τα μηχανήματα. Ο εκπρόσωπος της δήλωσε ότι οι ερευνητές διεξήγαγαν την ερεύνα κατόπιν παραγγελίας της βιομηχανίας χάρτινων πετσετών. Τους κατηγόρησε ότι μόλυναν επίτηδες τα χέρια τους με μεγάλη ποσότητα βακτηρίων και ότι δεν τα έπλυναν καλά, άρα τα αποτελεσματα της έρευνας είναι εσφαλμένα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *