Ζήσης Ψάλλας
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι νέοι που έχουν πιο ευεργετικές συνήθειες ύπνου έχουν σταδιακά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς. Επιπλέον, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το 8% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία μπορεί να αποδοθεί σε κακές συνήθειες ύπνου.
Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν δεδομένα από 172.321 άτομα (μέση ηλικία 50, το 54% γυναίκες) που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Συνέντευξης Υγείας μεταξύ 2013 και 2018. Αυτή η έρευνα διεξάγεται κάθε χρόνο από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας για να βοηθήσει στη μέτρηση της υγείας του πληθυσμού των ΗΠΑ, περιλαμβάνοντας ερωτήσεις σχετικά με τον ύπνο και τις συνήθειες ύπνου.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περίπου 4,3 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος πέθαναν 8.681 άτομα. Από αυτούς τους θανάτους, 2.610 θάνατοι (30%) οφείλονταν σε καρδιαγγειακά νοσήματα, 2.052 (24%) οφείλονταν σε καρκίνο και 4.019 (46%) σε άλλα αίτια.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν πέντε διαφορετικούς παράγοντες ποιότητας ύπνου χρησιμοποιώντας μια βαθμολογία που δημιούργησαν με βάση τις απαντήσεις που συλλέχθηκαν ως μέρος της έρευνας.
Παράγοντες που περιελάμβαναν ήταν: 1) Η ιδανική διάρκεια ύπνου επτά έως οκτώ ωρών τη νύχτα. 2) Η δυσκολία να κοιμηθεί κάποιος όχι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα. 3) Η δυσκολία να μείνει κοιμισμένος όχι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα. 4) Η μη χρήση φαρμάκων ύπνου και 5) Η καλή ξεκούραση μετά τον ύπνο τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Σε κάθε παράγοντα εκχωρήθηκε μηδέν ή ένας βαθμός, με μέγιστο αριθμό τους πέντε βαθμούς συνολικά, που υποδεικνύουν την υψηλότερη ποιότητα ύπνου.
Σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν 0-1 ευνοϊκούς παράγοντες ύπνου, εκείνοι που είχαν και τους 5 είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν για οποιοδήποτε λόγο, 21% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο, 19% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και 40% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από άλλες αιτίες εκτός από καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο. Ο Qian είπε ότι αυτοί οι άλλοι θάνατοι είναι πιθανό να οφείλονται σε ατυχήματα, λοιμώξεις ή νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η άνοια και η νόσος του Πάρκινσον, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Μεταξύ ανδρών και γυναικών που ανέφεραν ότι είχαν και τις πέντε μετρήσεις ποιότητας ύπνου (βαθμολογία 5), το προσδόκιμο ζωής ήταν 4,7 χρόνια μεγαλύτερο για τους άνδρες και 2,4 χρόνια μεγαλύτερο για τις γυναίκες σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κανένα ή μόνο ένα από τα πέντε ευνοϊκά στοιχεία χαμηλού κίνδυνος ύπνου.