Ο κακός ύπνος γερνά τον εγκέφαλο πέντε χρόνια

59A71011DC23363D73197DBC210ED42B.jpg

  Ο κακός ύπνος πέρα από το ότι χαλά τη διάθεση και έχει ως αποτέλεσμα να μην ξεκουράζεται επαρκώς ο οργανισμός μας, μπορεί να γερνά τον εγκέφαλό μας κατά πέντε χρόνια!

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τρία ή τέσσερα χρόνια διαταραγμένου ύπνου συνδέονται με απώλεια της μνήμης και της συγκέντρωσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χαμηλή ποιότητα ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο μειωμένων διανοητικών ικανοτήτων μέχρι και 50%, κάτι που –όπως αναφέρουν οι ειδικοί- είναι ισοδύναμο με πέντε χρόνια επιπλέον στην ηλικία μας!

Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Terri Blackwell, από το California Pacific Medical Centre Research Institute στο Σαν Φρανσίσκο δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail: «Η ποιότητα και όχι η ποσότητα του ύπνου προέβλεπε μελλοντική εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών στη μελέτη μας. Με τον αυξανόμενο ρυθμό εξασθένισης των γνωστικών λειτουργιών και τον ψηλό επιπολασμό των προβλημάτων ύπνου στους ηλικιωμένους, είναι σημαντικό να καθοριστεί η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον ύπνο και την επίδραση που έχει αυτός στη λειτουργία του εγκεφάλου».

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.820 άντρες με μέσο όρο ηλικίας τα 76 χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Sleep.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.