Ζήσης Ψάλλας
Ίσως είναι καλύτερα να αφήσουμε έναν ήπιο πυρετό να συνεχιστεί παρά να τον αντιμετωπίζουμε με λήψη φαρμάκων, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα. Η μελέτη ωστόσο έγινε σε ψάρια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μέτριος πυρετός που δεν θεραπεύτηκε βοήθησε τα ψάρια να εκκαθαρίσουν πιο γρήγορα το σώμα τους από τη μόλυνση, έλεγξε τη φλεγμονή και επιδιόρθωσε τον κατεστραμμένο ιστό.
«Αφήσαμε τη φύση να κάνει ό,τι κάνει, και σε αυτή την περίπτωση ήταν πολύ θετικό», είπε ο ανοσολόγος Daniel Barreda, επικεφαλής της μελέτης. Ο μέτριος πυρετός αυτολύεται, που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί και να τον προκαλέσει και να τον σταματήσει φυσικά, χωρίς φαρμακευτική αγωγή, εξήγησε ο Barreda. «Τα πλεονεκτήματα για την υγεία του φυσικού πυρετού στους ανθρώπους πρέπει να επιβεβαιωθούν μέσω έρευνας, «αλλά επειδή οι μηχανισμοί που οδηγούν και συντηρούν τον πυρετό είναι κοινοί μεταξύ των ζώων, είναι λογικό να αναμένουμε ότι παρόμοια οφέλη θα συμβούν και στους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Αυτό υποδηλώνει ότι πρέπει να αντισταθούμε στη λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, γνωστά και ως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή εν συντομία ΜΣΑΦ, με τα πρώτα σημάδια μιας ήπιας θερμοκρασίας. «Τα ΜΣΑΦ εξαφανίζουν την ενόχληση που νιώθετε με τον πυρετό, αλλά είναι επίσης πιθανό να εξαφανίσουν μερικά από τα οφέλη αυτής της φυσικής απόκρισης».
Η μελέτη ρίχνει φως στους μηχανισμούς και τα οφέλη του μέτριου πυρετού, ο οποίος «έχει διατηρηθεί εξελικτικά σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο για 550 εκατομμύρια χρόνια», σύμφωνα με τον Barreda. «Κάθε ζώο που εξετάζεται έχει αυτή τη βιολογική απόκριση στη μόλυνση». Μερικά είδη, όπως τα ψάρια, τα ερπετά και τα έντομα, κινδυνεύουν ακόμη και να θηρευτούν και να μειώσουν την αναπαραγωγική τους επιτυχία για να μετακινηθούν σε θερμοκρασίες στο περιβάλλον τους που προκαλούν φυσικό πυρετό. «Το μεγάλο ερώτημα είναι, εάν τα ζώα καταφέρνουν να φτάσουν στον φυσικό πυρετό με προσπάθειες, γιατί παίρνουμε φάρμακα με τα πρώτα σημάδια πυρετού;»