Ο ιός που εξουδετερώνει την ακμή

 
Ένας ακίνδυνος ιός που ζει στην επιδερμίδα μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία κατά της ενοχλητικής ακμής πιστεύουν οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και του Pittsburgh. Ο ιός ονομάζεται φάγος (ή βακτηριοφάγος) και η «δουλειά» του στο δέρμα είναι μεταξύ άλλων, να εξουδετερώνει τα βακτήρια (προπιονοβακτηρίδια) που προκαλούν την ακμή.


Οι ερευνητές εντόπισαν έντεκα διαφορετικά στελέχη βακτηριοφάγων με την ιδιότητα να εξουδετερώνουν τα προπιονοβακτηρίδια και σκοπεύουν να τα εξετάσουν στο εργαστήριο με απώτερο σκοπό την δημιουργία μιας θεραπείας κατά της ακμής.

Έχουν ήδη διαπιστώσει ότι στην αλληλουχία του DNA των φάγων υπάρχει ένα γονίδιο το οποίο οδηγεί στην παραγωγή ενός ενζύμου – της ενδολυσίνης – με βακτηριοκτόνο δράση. Το συγκεκριμένο ένζυμο διαλύει την κυτταρική μεμβράνη των βακτηρίων.

Σε αντιδιαστολή με τα αντιβιοτικά που εξουδετερώνουν τόσο τα κακά όσο και τα καλά βακτήρια του οργανισμού, οι φάγοι στοχεύουν μόνο τα συγκεκριμένα βακτήρια. Επίσης, με δεδομένο ότι τα υπάρχοντα αντιβιοτικά που χορηγούνται για την καταπολέμηση της ακμής (π.χ., τετρακυκλίνες) έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ανθεκτικών βακτηρίων, ενώ πιο δραστικά φάρμακα όπως η ισοτετρινοίνη έχουν σοβαρές παρενέργειες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φάγοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια στοχευμένη θεραπεία χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η ανακοίνωση των επιστημόνων έγινε στο mBio, το επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *