Ο ιός που δεν επιτρέπει ούτε ένα «λάθος»

Από τα 954 νέα περιστα­τικά που μολύνθηκαν από τον ιό το 2011, το 35,6% ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, το 25,3% ήταν χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, ενώ για το 23,1% δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος μετάδοσής του


Πέντε άνθρωποι μολύνονται κάθε δύο μέρες στην Ελλάδα από τον ιό του AIDS. Η λοίμωξη είναι επικίνδυνη όσο ποτέ, καθώς υπάρχει χαλάρωση των μέτρων πρόληψης, καθώς τα αντιρετροϊκά φάρμακα καθυστερούν τη νόσηση στα οροθετικά άτομα. Το AIDS, ωστόσο, παραμένει μία θανάσιμη νόσος, η οποία δεν επιτρέπει ούτε ένα «λάθος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το 2011 δηλώθηκαν στη χώρα μας 954 νέα περιστατικά ατόμων που μολύνθηκαν από τον ιό. Το 35,6% των περιστατικών ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, το 25,3% ήταν χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, ενώ στο 23,1% των δηλωθέντων περιπτώσεων δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος μετάδοσης του ιού. Η λοίμωξη οφείλεται στον ιό ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου HIV (Human Immunode­ficiency Virus), ο οποίος προκαλεί το σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας ή AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome).

Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα.

Ο όρος AIDS αναφέρεται στο τελευταίο στάδιο της λοίμωξης με τον HIV. Σε αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιον βαθμό, ώστε το οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_114.jpeg

Ο χρόνος μεταξύ μόλυνσης από τον ιό και εκδήλωσης του AIDS ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Η έγκαιρη χορήγηση συνδυασμού αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη του νοσήματος και μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη θνητότητα. Η λοίμωξη θεωρείται χρόνια νόσος, υπό την προϋπόθεση ότι ο ασθενής λαμβάνει συστηματικά τη θεραπεία του.

Εως τώρα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό προφυλακτικό εμβόλιο έναντι του ιού. Η χορήγηση, όμως, των αντιρετροϊκών φαρμάκων μειώνει τη συγκέντρωση του ιού στα μολυσματικά βιολογικά υγρά και συνεπώς ελαττώνει την πιθανότητα μετάδοσής του.

Βασικό μέτρο πρόληψης το προφυλακτικό
Το προφυλακτικό αποτελεί τον βασικό τρόπο πρόληψης.

Το χρησιμοποιούμε σε κάθε σεξουαλική επαφή, ακόμα και με το ίδιο άτομο. Βάζουμε πάντα το προφυλακτικό, από την αρχή της σεξουαλικής πράξης. Μετά την εκσπερμάτιση, κρατήστε την άκρη του προφυλακτικού με το χέρι και φροντίστε ώστε η έξοδος του πέους να γίνει όσο αυτό είναι σε στύση. Προσέξτε μη διαφύγουν σπερματικά υγρά. Οταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε, προσέχουμε αν η συσκευασία είναι άθικτη και εάν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης. Ανοίξτε τη συσκευασία προσεκτικά με τα χέρια σας. Μη χρησιμοποιείτε αιχμηρά αντικείμενα ή τα δόντια σας, καθώς υπάρχει περίπτωση να τρυπήσετε το προφυλακτικό.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_29.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_38.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *