Ο ήλιος το καλοκαίρι δεν είναι πάντα φίλος

Στην παραλία είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε τα τυποποιημένα σνακ και ας φροντίσουμε να έχουμε μαζί μας φρέσκα φρούτα, που χορταίνουν και ξεδιψούν

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η θερμοπληξία μάς απειλεί όλους. Τα μέτρα για να αποφύγουμε τις επιπτώσεις του ήλιου είναι τα εξής: Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών. Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοιχτό λαιμό, κάλυψη κεφαλιού (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας).


Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως: Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.

Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών. Συχνά λουτρά με ντους. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Οταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό.

Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι: Ολα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Ολα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη.

Συμβουλές από τον γιατρό

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_12.jpeg

Ολα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής.

Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Πολλά υγρά, λίγα λιπαρά
Ιδιαίτερες είναι το καλοκαίρι οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού. Για να αντεπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες, αποβάλλει νερό. Αυξάνεται, έτσι, η ανάγκη για κατανάλωση περισσότερων υγρών και μειώνεται η ανάγκη για φαγητό. Η σύσταση των ειδικών είναι να καταναλώνουμε οκτώ με δέκα ποτήρια νερού, φρέσκου χυμού και άλλων υγρών καθημερινά.

Προσοχή χρειάζεται και στην παραλία, όπου μπαίνουμε στον πειρασμό να καταναλώσουμε τροφές και αναψυκτικά που παχαίνουν. Για να αποφύγουμε τον… πειρασμό της ζάχαρης, καλό είναι να παίρνουμε ένα πολύ καλό πρωινό, πριν πάμε στη θάλασσα. Βασική προϋπόθεση είναι να αφήνουμε να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσουμε στο νερό. Στην παραλία αποφεύγουμε τις τυρόπιτες και τα κρουασάν και φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας φρέσκα φρούτα, τα οποία χορταίνουν και ξεδιψούν.

Μπορούμε, επίσης, να καταναλώσουμε ένα γιαούρτι μαζί με μέλι ή ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι. Αν όλα αυτά δεν μας καλύπτουν, μπορούμε να επιλέξουμε ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα, τυρί με λίγα λιπαρά και λαχανικά, χωρίς μαγιονέζα και σάλτσες.

Ακόμη καλύτερα, μπορούμε να έχουμε μαζί μας ένα μικρό ψυγείο με σάντουιτς που θα έχουμε φτιάξει στο σπίτι και τα φρούτα της αρεσκείας μας.

Εναλλακτικές λύσεις
Μείνετε μακριά από κρύες σοκολάτες και ροφήματα που περιέχουν σοκολάτα, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη.

Αποφύγετε, επίσης, το αλκοόλ σε όλες τις μορφές. Ιδανικός τρόπος να ξεδιψάσετε είναι το νερό και οι φρέσκοι χυμοί φρούτων.

Εναλλακτικά, πιείτε κρύο τσάι -χωρίς ζάχαρη- το οποίο ενυδατώνει, χωρίς να προσθέτει θερμίδες.

Στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού είναι προτιμότερο να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_21.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_31.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *