Ο γυναικολόγος της νεαρής γυναίκας

 
Όπως είναι λογικό, ο γυναικολόγος αποτελεί τον «ιατρό της γυναίκας» και είναι αυτός τον οποίο επισκέπτεται συχνότερα από οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας ιατρό. Ο γυναικολόγος κατευθύνει και συμβουλεύει την γυναίκα για διάφορα ζητήματα υγείας σε όλη τη διάρκεια της ζωής της.


Όσο και αν ακούγεται κάποιες φορές παράξενο, γυναικολογικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και από τη γέννηση ενός κοριτσιού.

Κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, είναι δυνατό να εμφανισθεί σχεδόν κάθε είδους γυναικολογική πάθηση. Για παράδειγμα, υπάρχουν σε νεογέννητα περιπτώσεις με αμφίβολα έξω γεννητικά όργανα. Οι καταστάσεις αυτές πρέπει να εξετάζονται και να αντιμετωπίζονται αμέσως, καθώς μπορεί να είναι απειλητικές ακόμα και για τη ζωή του νεογνού.

Κατά τη βρεφική ηλικία και παιδική ηλικία τα προβλήματα είναι αρκετά συχνά αν και δυστυχώς πολλές φόρες δεν δίνεται η απαιτουμένη σημασία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι βάσεις για μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.

Οι κολπίτιδες αποτελούν τη συχνότερη γυναικολογική πάθηση της παιδικής ηλικίας, καθώς λόγω ανωριμότητας των γεννητικών οργάνων είναι πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις από μικρόβια. Επίσης, η χρήση της πάνας με την ενούρηση και την αφόδευση δημιουργεί πολλά προβλήματα, καθώς η μεταφορά κοπράνων μέσα στον κόλπο είναι εύκολη.

Στα μικρά κορίτσια, η κακή υγιεινή στο σχολείο και η απειρία τους σε θέματα ατομικής υγιεινής, ιδίως μετά από τη χρήση της τουαλέτας, αποτελεί έναν ακόμα επιπλέον κίνδυνο, με αποτέλεσμα οι λοιμώξεις να είναι συχνότατες.

Συνήθως, εμφανίζουν ερεθισμό στα γεννητικά όργανα και αυξημένα κολπικά υγρά. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται εξέταση και καλλιέργεια των κολπικών υγρών, από το βάθος του κόλπου. Η λήψη από τα έξω γεννητικά όργανα, οδηγεί με βεβαιότητα σε λάθος απάντηση της εξέτασης και λάθος θεραπεία. Η λήψη των υγρών από το βάθος του κόλπου, γίνεται διάμεσου ενός ανοίγματος, που υπάρχει φυσιολογικά στον παρθενικό υμένα όλων των κοριτσιών. Η εξέταση δεν κρύβει κανένα κίνδυνο όταν γίνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο παιδογυναικολόγο.

Επίσης σοβαρό πρόβλημα είναι η εμφάνιση πρώιμης ήβης, που χαρακτηρίζεται από πρόωρη ανάπτυξη μαστών ή/και τρίχωσης των γεννητικών οργάνων. Η πάθηση αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται νωρίς, με σκοπό να δώσουμε στο παιδί τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και να μην καταλήξει με ένα χαμηλό τελικό ανάστημα.

Τα γυναικολογικά προβλήματα των εφήβων μοιάζουν με αυτά των ενηλίκων γυναικών. Οι συχνότερες διαταραχές είναι οι ανωμαλίες της περιόδου. Είναι σχεδόν κανόνας ότι όταν πρωτοεμφανίζεται η περίοδος υπάρχουν πολλές διαταραχές, μέχρι οι ορμόνες να βρουν την ισορροπία τους.

Επίσης, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών πρωτοεμφανίζεται κυρίως κατά την εφηβεία. Για τις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται προσεκτική διερεύνηση με ορμονικές εξετάσεις αίματος αλλά και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως πχ υπερηχογράφημα. Η διάγνωση πρέπει να τίθεται με προσοχή, και όχι βιαστικά και επιπόλαια, με στόχο να μη φορτίσουμε ψυχολογικά μια έφηβη με το βάρος μιας λανθασμένης διάγνωσης. Η σωστή αντιμετώπιση των διαταραχών της περιόδου στην έφηβη πρέπει να είναι στοχευμένη πάνω στην αιτία του προβλήματος, και όχι γενική ή αόριστη.

Ο πόνος κατά την διάρκεια της περιόδου είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα για τις έφηβες. Αποτελεί την συχνότερη αιτία απώλειας διδακτικών ωρών και απουσίας από το σχολείο. Η κατάσταση αυτή δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητα των εφήβων και περιορίζει τη λειτουργικότητα τους.

Με τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση, μπορούμε σήμερα να ελαχιστοποιήσουμε τον πόνο και να «απελευθερώσουμε» τις έφηβες από τα ενοχλήματα.

Το πεδίο, με το οποίο ασχολείται ο γυναικολόγος παίδων και εφήβων (παιδογυναικολόγος), περιλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερο φάσμα θεμάτων, από περιπτώσεις ογκολογίας μέχρι και μαιευτικής. Οι κύστες ωοθηκών αλλά και μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) αποτελούν συχνά προβλήματα των εφήβων.

Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι συντηρητική, και όχι επιθετική, με σκοπό να προστατεύουμε τη μελλοντική γονιμότητα των νεαρών κοριτσιών. Οι κυήσεις στην εφηβεία αποτελούν χωρίς καμία αμφιβολία, κυήσεις υψηλού κινδύνου.

Η άγνοια και η παραπληροφόρηση που υπάρχει στους έφηβους, για θέματα γονιμότητας και αντισύλληψης, αυξάνει δραματικά τον αριθμό των ανεπιθύμητων κυήσεων. Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία από ανεπιθύμητες κυήσεις είναι η σωστή πληροφόρηση. Η πρόληψη και ενημέρωση γίνεται με μια απλή επίσκεψη και συζήτηση με τον γυναικολόγο εφήβων, αλλά και μέσα από ομιλίες και παρουσιάσεις σε σχολεία και συλλόγους.

Με βάση όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η πρώτη επαφή γνωριμίας, που θα έχει το νεαρό κορίτσι με το γυναικολόγο, να είναι μια θετική εμπειρία, που δεν θα το τραυματίσει ψυχικά, κάνοντας δυσάρεστη τη γυναικολογική εξέταση για το υπόλοιπο της ζωής του. Την κατάλληλη εμπειρία και καθημερινή εξοικείωση με το νεαρό κορίτσι και την έφηβη έχει ο γυναικολόγος παίδων και εφήβων.

Με συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στην αναπαραγωγική υγεία μικρών κοριτσιών, αλλά και νέων γυναικών, πρέπει να παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες γυναικολογικής υγείας. Στόχος είναι να προστατέψουμε τη δυνατότητα του μικρού κοριτσιού και της νέας γυναίκας να αποκτήσει τη δική της οικογένεια, όποτε αυτή το θελήσει.

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *