Ο «Γολγοθάς» ενός καρκινοπαθούς

C3E8AFD8C374771B63494A6E08BD1AB9.jpg

  Αναμονή μηνών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς με καρκίνο να «λιμνάζουν» στις λίστες αναμονής, απίστευτη ταλαιπωρία ανθρώπων «λαβωμένων» από την ασθένεια για εξεύρεση φαρμάκων, έλλειψη ξενώνων για τη φιλοξενία ασθενών με καρκίνο, αδιαφορία του κράτους απέναντι στον ασθενή, αλλά και έλλειψη πολιτικής για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση που σώζει ζωές σε πολλούς από τους πιο συχνούς καρκίνους, συνθέτουν την πραγματικότητα που ζει στην Ελλάδα ο καρκινοπαθής ασθενής.

Στη χώρα μας διαγιγνώσκονται ετησίως περίπου 40.000 νέα περιστατικά καρκίνων και 28.000 θάνατοι. Τον «Γολγοθά» των συγκεκριμένων ασθενών περιέγραψαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Νικόλαος Κορδιολής, έθεσε και την οικονομική διάσταση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι «η φτώχεια αποτελεί κακό προγνωστικό παράγοντα για την υγεία» και τούτο, όπως είπε, καταδεικνύεται από σχετικές μελέτες που αποδεικνύουν τις ανισότητες κατ’ εξοχήν στον χρόνο επιβίωσης θεραπευμένων καρκινοπαθών. Ομάδες καρκινοπαθών με μεγάλη οικονομική ευχέρεια επιβίωσαν περισσότερο ή θεραπεύτηκαν πλήρως, σε αντίθεση με πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλό οικονομικό βιοτικό επίπεδο.

Το σύστημα υγείας της χώρας δείχνει να καταρρέει, ανέφερε ο Αλέξανδρος Αρδαβάνης, διευθυντής της Α’ Ογκολογικής Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας» και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, με κύριες αιτίες την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση. Μίλησε, επίσης για ρευστότητα και ασυναρτησία στην πρόσβαση στα νέα φάρμακα μοριακής στόχευσης και σε καινοτόμες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους, ενώ, όπως είπε, σύγχυση προκαλεί και η επιβολή της χρήσης των γενοσήμων, τα οποία στη πλειονότητά τους είναι μεν αξιόπιστα, αλλά η υποχρεωτική συνταγογράφησή τους προκαλεί καχυποψία στον πληθυσμό.

«Εκτύπωση» χαρακτήρισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία «εισήχθη με προχειρότητα και έχει προκαλέσει μεγάλη επιβάρυνση του ιατρικού προσωπικού και απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών». Τέλος έκανε λόγο για δραματική υστέρηση του Ψυχοκοινωνικού Τομέα (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) στον δημόσιο Τομέα.

Με πλήρη αδιαφορία και απαξίωση αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία, τη στιγμή μάλιστα που το 60% των ογκολογικών ασθενών θα χρειαστεί να λάβει ακτινοθεραπεία κάποια στιγμή στη διάρκεια της νόσου του, ανέφερε ο Γιώργος Πισσάκας, συντονιστής διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” και πρόεδρος της Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει περίπου 60 μηχανήματα και όμως έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στον δημόσιο τομέα. Αυτό, όπως είπε, κάνει και εξαιρετικά σαφές γιατί οι λίστες αναμονής φτάνουν έως και τους 4 μήνες.

«Οι καρκινοπαθείς έχουν δικαίωμα στην ελπίδα», ανέφερε από την πλευρά της η Αθηνά Βαδαλούκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ), εστιάζοντας στην αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι στο δικαίωμα του ασθενή για ανακούφιση από τον πόνο και παρηγορητική φροντίδα.

Μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα (46.000 άτομα) αποδεικνύει ότι 1 στα 5 άτομα υποφέρει από μέτριο έως σοβαρό χρόνιο πόνο με διάρκεια περίπου 7 χρόνια. Ο χρόνιος πόνος επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός εκ των τριών ατόμων.

Ο καρκίνος δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο από την ιατρική επιστήμη. Στην καταπολέμησήη του πρέπει και μπορούν να συμβάλλουν όλοι, πολίτες και κράτος, υπογράμμισε ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Είναι ανάγκη, τόνισε, να δημιουργηθούν οργανωμένα προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης για όλους τους συμπολίτες μας και να στηριχθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Αναφέρθηκε στο έργο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, όπου τα τελευταία 10 χρόνια, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, έχει πραγματοποιήσει δωρεάν μαστογραφικούς ελέγχους σε περισσότερες από 56.000 γυναίκες, τους περισσότερους με τις κινητές μονάδες της με τις οποίες έχουν επισκεφθεί 210 περιοχές σ’ όλη τη χώρα. Με βάση τα στοιχεία τις τελευταίας πενταετίας, 600 περιπτώσεις είχαν ύποπτα ευρήματα που έχρηζαν πρόσθετου ελέγχου και βιοψίας, επισήμανε ο κ. Φιλόπουλος, τονίζοντας πως ούτε οικονομικά επιβλαβής, ούτε δευτερεύουσα είναι η απαίτηση για μία ενεργητικά πολυεπίπεδη πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη και στη χώρα μας.

Αύριο, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, με σύνθημα «Είναι στο χέρι μας», θα πραγματοποιήσει μία σειρά εκδηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, με στόχο την ενημέρωση και συστράτευση όλων στην καταπολέμηση της νόσου.

Η κεντρική της εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος, ξεκινώντας στις 12.30 με διανομή ενημερωτικού υλικού στους πολίτες, ενώ σε στεγασμένο χώρο (τέντα) θα εκτελείται δωρεάν σπειρομετρικός έλεγχος των πνευμόνων και συμβουλευτική για τη διακοπή του καπνίσματος. Στις 15.30 έχουν προσκληθεί όσοι το επιθυμούν να συγκεντρωθούν γύρω από το σιντριβάνι για να ακούσουν την κεντρική ομιλία, να κρατήσουν τα πλακάτ με τα κεντρικά αιτήματα της εκδήλωσης ή τα μπαλόνια με το σήμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, και στο τέλος, όλοι οι παριστάμενοι να ανάψουν επιπλέοντα κεριά στο σιντριβάνι της πλατείας και να αφήσουν λουλούδια για να τιμήσει ο καθένας τους κάποιο δικό του αγαπημένο πρόσωπο που έχασε τη μάχη κατά του καρκίνου και όλοι μαζί, πιασμένοι χέρι- χέρι, να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *