Ο FDA ενέκρινε το πρώτο χάπι μεταμόσχευσης κοπράνων

Ζήσης Ψάλλας

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε χθες την πρώτη μορφή χαπιού μικροχλωρίδας κοπράνων -γνωστό ως θεραπεία μεταμόσχευσης κοπράνων- για την αντιμετώπιση λοίμωξης από το βακτήριο Clostridioides difficile, μιας από τις πιο κοινές και θανατηφόρες λοιμώξεις που εντοπίζονται σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

Το φάρμακο ονομάζεται Vowst και έχει εγκριθεί για την πρόληψη της επανεμφάνισης του C. difficile σε άτομα που έχουν ήδη υποβληθεί σε τυπική αντιβακτηριακή θεραπεία για υποτροπιάζουσες λοιμώξεις. Περιέχει ζωντανά βακτήρια του εντέρου από δείγματα κοπράνων που δωρήθηκαν από υγιή άτομα.

«Η έγκριση παρέχει στους ασθενείς και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης έναν νέο τρόπο για να βοηθήσουν στην πρόληψη της υποτροπιάζουσας λοίμωξης από C. difficile», δήλωσε ο Δρ. Peter Marks, του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA. «Η διαθεσιμότητα ενός προϊόντος μικροχλωρίδας κοπράνων που μπορεί να ληφθεί από το στόμα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την προώθηση της φροντίδας των ασθενών και της προσβασιμότητας για άτομα που έχουν βιώσει αυτήν την ασθένεια που μπορεί να είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή».

Το C. difficile σχετίζεται με 15.000 έως 30.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, ανέφερε ο FDA. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλότερος σε άτομα άνω των 65 ετών ή σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σε όσους νοσηλεύονται ή σε γηροκομεία και σε όσους έχουν ιστορικό λοίμωξης από C. difficile.

Η λήψη αντιβιοτικών για μια λοίμωξη μπορεί να αλλάξει την ισορροπία των μικροοργανισμών του εντέρου, επιτρέποντας στο C. difficile να επικρατήσει, οπότε το Vowst θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Η μόλυνση από C. difficile προκαλεί διάρροια, κοιλιακό άλγος, πυρετό και μερικές φορές ανεπάρκεια οργάνων και θάνατο. Κάθε φορά που κάποιος μολύνεται, ο κίνδυνος επαναμόλυνσης αυξάνεται. Αλλά η θεραπεία με εμβρυϊκή μικροχλωρίδα μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των φυσιολογικών βακτηρίων του εντέρου ενός ατόμου.

Μέχρι τώρα, τέτοιες θεραπείες είχαν χορηγηθεί από το ορθό. Πέρυσι, ο FDA ενέκρινε ένα άλλο φαρμακευτικό προϊόν για την καταπολέμηση του C. difficile, αλλά χορηγείται από το ορθό.

 

Διαβάστε ακόμη...