Ο FDA ενέκρινε φάρμακο της Johnson & Johnson για καρκίνο του αίματος

Εγκρίθηκε νέo φάρμακο για τον καρκίνο του αίματος και συγκεκριμένα για έναν τύπο πολλαπλού μυελώματος, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της εταιρείας Johnson & Johnson και teclistamab με την εμπορική ονομασία Tecvayli.

Η θεραπεία απευθύνεται σε ενήλικες με πολλαπλό μυέλωμα, το οποίο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί ή έχει επανέλθει μετά τη λήψη τεσσάρων ή περισσότερων κατηγοριών θεραπειών, δήλωσε η εταιρεία. Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η θεραπεία θα είναι διαθέσιμη γύρω στις 4 Νοεμβρίου και θα κοστολογείται στα 39.500 δολάρια το μήνα, ενώ το συνολικό κόστος θα κυμαίνεται από 355.000 έως και 395.000 δολάρια. 

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας κοινός τύπος καρκίνου, ο οποίος αναπτύσσεται στο μυελό των οστών και μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα και εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών.

Τι είναι το Tecvayli

Σύμφωνα με το Reuters, το tecvayli είναι ένα αντίσωμα που σκοπό έχει να ανακατευθύνει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος ώστε να αναγνωρίζει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Μάλιστα, είναι το πρώτο φάρμακο της κατηγορίας του που εγκρίνεται για το πολλαπλό μυέλωμα.

Την ίδια ώρα, ο FDA επεσήμανε πως μαζί με την έγκριση υπάρχει προειδοποίηση για σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών, μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά πιο επιθετικά από ό,τι θα έπρεπε, αλλά και για νευρολογική τοξικότητα.

Σημειώνεται πως για το μυέλωμα υπάρχουν και άλλες θεραπείες, όπως το Abecma της Bristol-Myers Squibb και το Blenrep της GSK Plc. Όμως πολλοί ασθενείς εμφανίζουν υποτροπή μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Διαβάστε ακόμη...