Ο FDA ενέκρινε φάρμακο για την αναγέννηση των μαλλιών- εντυπωσιακά αποτελέσματα λένε οι επιστήμονες

Ζήσης Ψάλλας

Η αλωπεκία μπορεί να ποικίλλει σε σοβαρότητα, αλλά για μερικούς, μπορεί να αλλάξει τη ζωή -ολική απώλεια τριχών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των βλεφαρίδων και των φρυδιών, ακόμη και τρίχες από τη μύτη και τρίχες στα αυτιά. Και, μέχρι πρόσφατα, για όσους πάσχουν από γυροειδή αλωπεκία, δεν υπήρχε θεραπεία που να κάνει τα μαλλιά τους να μεγαλώνουν ξανά.

Αλλά αυτή την εβδομάδα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το baricitinib, ένα φάρμακο που παρασκευάζεται από την Eli Lilly και το οποίο αναζωογονεί τα μαλλιά εμποδίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στους θύλακες των τριχών.

Δύο άλλες εταιρείες, η Pfizer και η Concert Pharmaceuticals, βρίσκονται πολύ πίσω με παρόμοια φάρμακα, γνωστά ως αναστολείς JAK. Τα φάρμακα κυκλοφορούν ήδη στην αγορά για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων. Η έγκριση είναι σημαντική για την ασφαλιστική κάλυψη αυτών των ακριβών φαρμάκων, τα οποία έχουν τιμή καταλόγου σχεδόν 2.500 δολαρίων το μήνα.

Το φάρμακο της Lilly μελετήθηκε σε δύο δοκιμές, με χορηγία της εταιρείας και δημοσιεύτηκαν τον περασμένο μήνα στο New England Journal of Medicine. Συμμετείχαν 1.200 ασθενείς με σοβαρή γυροειδή αλωπεκία. Σχεδόν το 40% των συμμετεχόντων που έλαβαν το φάρμακο είχαν πλήρη ή σχεδόν πλήρη αναγέννηση των μαλλιών μετά από 36 εβδομάδες. Μετά από ένα χρόνο, σχεδόν οι μισοί ασθενείς έκαναν τα μαλλιά τους πίσω.

Ο Δρ. Brett King, καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale, ήταν ο κύριος ερευνητής για τις δύο δοκιμές της Lilly και επίσης ηγείται των δοκιμών που χρηματοδοτούνται από άλλες εταιρείες. Είπε ότι ήταν αισιόδοξος ότι το ποσοστό επιτυχίας για τα φάρμακα αυτά θα βελτιωθεί. Οι κατασκευαστές μπορεί να είναι σε θέση να βελτιώσουν τους αναστολείς JAK για την γυροειδή αλωπεκία. Και όταν και οι τρεις εταιρείες διαθέτουν φάρμακα στην αγορά, οι ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στο φάρμακο της μιας εταιρείας μπορεί να ανταποκριθούν σε ένα από τα άλλα.

Οι παρενέργειες

Οι ασθενείς στη μελέτη της Lilly παρουσίασαν σχετικά ήπιες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού αυξημένου κινδύνου ακμής, λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και άλλων λοιμώξεων. Αυτές οι παρενέργειες ήταν εύκολα αντιμετωπίσιμες ή βελτιώθηκαν χωρίς θεραπεία.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής «είναι εντυπωσιακά», έγραψαν ο Δρ. Andrew Messenger από το Πανεπιστήμιο του Sheffield και ο Matthew Harries από το Πανεπιστήμιο του Manchester σε ένα συνοδευτικό άρθρο. Πρόσθεσαν ότι τα ευρήματα «αντιπροσωπεύουν τις πρώτες δημοσιευμένες δοκιμές φάσης 3 οποιασδήποτε θεραπείας για αυτήν την πάθηση».

Περισσότεροι από 300.000 Αμερικανοί ζουν με σοβαρή γυροειδή αλωπεκία, σύμφωνα με τον FDA. Ο αντίκτυπος της νόσου είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί, είπε ο King.

Για τα περισσότερα άτομα με γυροειδή αλωπεκία, η ασθένεια εκδηλώνεται ως φαλάκρα στο κεφάλι αλλά όσοι έχουν σοβαρά κρούσματα έχουν κάτι πολύ χειρότερο. Μπορεί μια μέρα να παρατηρήσουν μικρά φαλακρά σημεία στο κεφάλι τους και τρεις μήνες ή και τρεις εβδομάδες αργότερα, δεν έχουν τρίχες στο σώμα τους.

Ο King αναγνωρίζεται ευρέως από τους συναδέλφους του για το ενδιαφέρον στη χρήση των αναστολέων JAK για τη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας. Είπε ότι όλα ξεκίνησαν όταν παρατήρησε τρεις περιλήψεις που παρουσιάστηκαν σε ιατρικές συναντήσεις το 2012 και το 2013. Οι μελέτες, με επικεφαλής τον Δρ. Raphael Clynes και τη Δρ. Angela Christiano του Πανεπιστημίου Columbia, αφορούσαν ποντίκια, αλλά έδειξαν ότι οι αναστολείς JAK μπορεί να αναστρέψουν την γυροειδή αλωπεκία.

Διαβάστε ακόμη...