Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για τα αντισυλληπτικά

C122A4F9B6A135F377AF5A204F811425.jpg

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) τάχθηκε σήμερα υπέρ της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών 3ης και 4ης γενιάς, τα πλεονεκτήματα των οποίων είναι περισσότερα από τους ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία, μολονότι έχει παρατηρηθεί αυξημένο ποσοστό φλεβικών θρομβώσεων στις γυναίκες που τα λαμβάνουν.

Στις αρχές του έτους η Γαλλία είχε αποφασίσει να περιορίσει δραστικά τη χρήση αυτού του είδους των αντισυλληπτικών χαπιών και προσέφυγε στον ΕΜΑ ζητώντας να αναθεωρηθούν οι οδηγίες χρήσης των προϊόντων αυτών.

Η ειδική επιτροπή του ΕΜΑ που εξέτασε το θέμα δεν έκανε σαφή διάκριση μεταξύ των χαπιών 1ης και 2ης γενιάς από τη μία και 3ης-4ης γενιάς από την άλλη, σε αντίθεση με τον γαλλικό οργανισμό φαρμάκων. Η Επιτροπή για την Εκτίμηση της Επικινδυνότητας στο πλαίσιο της Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) έκρινε ότι, γενικά, «τα οφέλη των συνδυασμένων από του στόματος αντισυλληπτικών (COC) εξακολουθούν να είναι περισσότερα από τους κινδύνους».

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος μία γυναίκα που λαμβάνει COC χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα, να τα σταματήσει με βάση αυτήν την εκτίμηση» (σ.σ. των γαλλικών αρχών), συνεχίζει η PRAC. Σημειώνει όμως ότι «είναι σημαντικό νε ενημερώνονται οι γυναίκες για τους κινδύνους, τις ενδείξεις και τα συμπτώματα των φλεβικών θρομβώσεων και οι γιατροί να λαμβάνουν υπόψη τους τους παράγοντες κινδύνου του κάθε ατόμου όταν συνταγογραφούν ένα αντισυλληπτικό».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *