O επιπλέον ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες

Θάνος Ξυδόπουλος

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine διαπιστώνει ότι ο περισσότερος ύπνος κάθε βράδυ μπορεί να διευκολύνει την απώλεια βάρους. Η μελέτη προστίθεται στον αυξανόμενο αριθμό στοιχείων ότι ο επαρκής ύπνος είναι κρίσιμος για την υγεία και την ευεξία. Αυξάνοντας τον ύπνο τους κατά περίπου μία ώρα τη νύχτα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων κατά μέσο όρο 270 θερμίδες την ημέρα.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ο επαρκής ύπνος θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στη μάχη με την επιδημία της παχυσαρκίας ως κοινωνία», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ. Estra Tasali, διευθύντρια του UChicago Sleep Center στο University of Chicago Medicine.

Οι ερευνητές προσέλαβαν 80 παχύσαρκα άτομα, ηλικίας 21 έως 40 ετών, που συνήθως κοιμόντουσαν λιγότερες από 6,5 ώρες τη νύχτα. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μια προσαρμοσμένη συμβουλευτική συνεδρία για την υγιεινή του ύπνου. Κοιμήθηκαν στα δικά τους κρεβάτια και παρακολουθούσαν τον ύπνο τους με φορητές συσκευές. Διατήρησαν την κανονική τους ρουτίνα και δεν τους έγινε η σύσταση να αλλάξουν τη διατροφή ή τις συνήθειες άσκησης.

Κατά μέσο όρο, οι ερευνητές συμβούλεψαν τους συμμετέχοντες να αυξήσουν τον ύπνο τους κατά 1,2 ώρες ώστε να περνούν 8,5 ώρες κάθε βράδυ. Η θερμιδική τους πρόσληψη και τα ημερήσια αποθέματα ενέργειας μετρήθηκαν μέσω ένα τεστ αξιολόγησης των ούρων.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, εκείνοι που αύξησαν τον ύπνο τους μείωσαν τη θερμιδική τους πρόσληψη, κατά μέσο όρο, 270 θερμίδες την ημέρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε απώλεια 26 κιλών σε διάστημα 3 ετών.

«Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η απώλεια ύπνου οδηγεί σε αυξήσεις στην πρόσληψη τροφής στο εργαστήριο και αύξηση του βάρους. Στη μελέτη μας, δείξαμε για πρώτη φορά ότι σε ένα περιβάλλον πραγματικών συνθηκών, η αντικειμενικά παρακολουθούμενη θερμιδική πρόσληψη μειώνεται όταν ο ύπνος παρατείνεται σε άτομα που συνήθως κοιμούνται λιγότερο από 6,5 ώρες», ανέφερε η Tasali. Η ίδια πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετοί πιθανοί μηχανισμοί που μπορούν να εξηγήσουν γιατί ο περισσότερος ύπνος οδηγεί σε λιγότερη πρόσληψη θερμίδων. Ο ύπνος είναι γνωστό ότι επηρεάζει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη. 

Διαβάστε ακόμη...