«Ο ΕΟΠΥΥ δίνει στον ασφαλισμένο φάρμακα για να γίνει καλά»

9576A2D3DD6438DD933A967765284335.jpg

  «Ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ασφαλισμένο του φάρμακο καλό -και μάλιστα με τη μισή συμμετοχή, αν ο ασφαλισμένος το επιλέξει- για να γίνει καλά» τονίζει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς για την αύξηση, από σήμερα, της συμμετοχής των ασφαλισμένων, όταν αγοράζουν πρωτότυπα φάρμακα αντί για γενόσημα.

«Αν ο ασφαλισμένος επιλέξει να πάρει φθηνότερο φάρμακο από την τιμή αναφοράς τού χαρίζουμε και τη μισή συμμετοχή, από το 25% πηγαίνει στο 12,5%. Αν όμως κάποιος αποφασίζει να επιλέγει το ακριβότερο πρωτότυπο φάρμακο, γιατί ο ίδιος θεωρεί ότι είναι καλύτερο και όχι η επιστήμη, τότε αυτός, εφόσον κάνει μόνος του αυτή την επιλογή, θα πρέπει να επωμιστεί και το κόστος» σημείωσε ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και πρόσθεσε: «Αν κάποιος θέλει να κάνει σπατάλη, αυτό δεν μπορεί να επιβαρύνει το σύστημα, θα επιβαρύνει το πρόσωπο».

«Πρέπει σε αυτήν τη χώρα να φύγουμε λίγο από την εύκολη καταγγελία κάθε μέτρου και να μπαίνουμε στην ουσία. Τι λέει αυτή η απόφαση; Λέει ότι σεβόμαστε τα χρήματα των ασφαλισμένων μας που είναι συγκεκριμένα και σκοπεύουμε να τα αξιοποιήσουμε καλύτερα για να βάλουμε και στο σύστημα νέα φάρμακα, ώστε να δώσουμε στους ασφαλισμένους φάρμακα, που σήμερα δεν έχουν», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «η κάλυψη του 50% της διαφοράς, δηλαδή της επιμονής κάποιων ασθενών να αγοράζουν πρωτότυπα, ακριβά φάρμακα, όταν για την ίδια κατηγορία φαρμάκων υπάρχουν πολύ φτηνότερα γενόσημα και μάλιστα αυτή την επιλογή να την χρεώνουν στον ΕΟΠΥΥ, στερεί από τον ΕΟΠΥΥ κάπου 150 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, τα οποία ο Οργανισμός θα μπορούσε να αξιοποιήσει και να βάλει στην κυκλοφορία καινούρια φάρμακα που σήμερα δεν τα έχουμε και τα οποία πιθανώς θα σώσουν ζωές».

«Άρα εμείς λέμε ότι ο ΕΟΠΥΥ δίνει στον ασφαλισμένο του, ως έχει υποχρέωση, φάρμακα για να γίνει καλά. Και μάλιστα αν ο ασφαλισμένος επιλέξει να πάρει φθηνότερο φάρμακο από την τιμή αναφοράς τού χαρίζουμε και τη μισή συμμετοχή, από το 25% πηγαίνει στο 12,5%. Αν όμως κάποιος αποφασίζει να επιλέγει το ακριβότερο πρωτότυπο φάρμακο -γιατί ο ίδιος θεωρεί ότι είναι καλύτερο και όχι η επιστήμη- τότε αυτός, εφόσον κάνει μόνος του αυτή την επιλογή, θα πρέπει να επωμιστεί και το κόστος», πρόσθεσε.

«Όταν γράφει ο γιατρός ένα φάρμακο, αυτομάτως μπορεί να δει την τιμή αναφοράς και αν πρόκειται για γενόσημο, ή όχι. Υπάρχει, λοιπόν, πλήρης ενημέρωση και όλα αυτά είναι δικαιολογίες. Δεν χρειάζεται να κολλάμε σε δικαιολογίες. Η ουσία της αποφάσεως είναι πάρα πολύ απλή: ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ασφαλισμένο του -και μάλιστα με τη μισή συμμετοχή αν ο ασφαλισμένος το επιλέξει- φάρμακο καλό για να γίνει καλά. Αν τώρα κάποιος θέλει να κάνει σπατάλη, αυτό δεν μπορεί να επιβαρύνει το σύστημα, θα επιβαρύνει το πρόσωπο», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

«Το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει κανονικά όσα ζητάει ο ΕΟΠΥΥ χωρίς κανένα πρόβλημα και ειδικά για τα ληξιπρόθεσμα. Η κυβέρνηση στηρίζει τον ΕΟΠΥΥ και δεν υπάρχει κανένα θέμα», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.