Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται επίσης άσκηση και σωστή διατροφή

Του Greg Jicha, University of Kentucky

Γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος μπορεί επίσης να χάσει τη λειτουργία του απλώς λόγω κακής σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας. Πολλές από τις αιτίες της γνωστικής έκπτωσης μπορούν να προληφθούν.

Ακριβώς όπως δημιουργούμε προγράμματα άσκησης για το σώμα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα για την υγεία του εγκεφάλου. Κατά γενικό κανόνα, ό,τι είναι καλό για την υγεία της καρδιάς είναι καλό για την υγεία του εγκεφάλου. Η τακτική άσκηση, η σωστή διατροφή και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους προάγουν έναν υγιή εγκέφαλο.

Άτομα όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, επωφελούνται από το να φεύγουν από το σπίτι, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες μάθησης και να έχουν μια ενεργή κοινωνική ζωή. Είναι σημαντικό να δεσμευτείτε σε ένα πρόγραμμα που ενθαρρύνει όλες αυτές τις υγιείς δραστηριότητες γήρανσης του εγκεφάλου.

Το καλοκαίρι, από πολλές απόψεις, είναι η ιδανική εποχή για να δημιουργήσετε μια ρουτίνα για υγιή γήρανση του εγκεφάλου. Ο ζεστός καιρός προσφέρει την ευκαιρία για κολύμβηση, κηπουρική και περπάτημα. Ορισμένοι κοινοτικοί οργανισμοί προσφέρουν καλοκαιρινά μαθήματα χορού, φωτογραφίας, τέχνης, μουσικής και άλλα χόμπι.

Το καλοκαίρι είναι επίσης η εποχή των αγροτικών αγορών και των φρέσκων προϊόντων. Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες. Αυτές οι ενώσεις, που βοηθούν τα φυτά να καταπολεμήσουν τις ασθένειες, έχει παρατηρηθεί σε ζωικά μοντέλα ότι παρατείνουν τη διάρκεια ζωής προάγοντας τη γενική κυτταρική υγεία. Τα βατόμουρα, τα σμέουρα, τα το κόκκινο κρασί είναι όλα καλές πηγές πολυφαινολών.

Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για την υγιή γήρανση του εγκεφάλου μπορεί επίσης να εξασκηθεί στη «νευρόμπικ». Αυτά τα «αερόμπικ για τον εγκέφαλο» είναι δραστηριότητες που μπορούν να μπουν στο καθημερινό πρόγραμμα από μια ιδιοτροπία. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη λήψη διαφορετικής διαδρομής για το σπίτι, τα ψώνια σε διαφορετικό παντοπωλείο ή το περπάτημα σε μια άγνωστη γειτονιά. Αυτές οι απλές δραστηριότητες ενεργοποιούν τις περιοχές επίλυσης προβλημάτων του εγκεφάλου καθώς το άτομο περιηγείται σε άγνωστη περιοχή.

Η κοινωνική δέσμευση είναι το κλειδί για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορεί να βρουν τον κοινωνικό τους κύκλο να συρρικνώνεται καθώς οι φίλοι και οι συγγενείς μετακινούνται, αναπτύσσουν σοβαρή ασθένεια ή πεθαίνουν.

Τα κέντρα ηλικιωμένων προσφέρουν μεγάλους πόρους για κοινωνικές δραστηριότητες. Κάτι τόσο απλό όσο η συναναστροφή με άλλους μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ευκρινείς τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Για ορισμένους ηλικιωμένους, η μετάβαση σε μια κοινότητα ηλικιωμένων είναι ιδανική, επειδή παρέχει αυξημένες ευκαιρίες για δομημένες δραστηριότητες και κοινωνικοποίηση με συνομηλίκους.

Μέσω της κοινωνικοποίησης, των χόμπι, της δια βίου μάθησης, της υγιεινής διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας και της πρόκλησης του εγκεφάλου τους σε καθημερινή βάση, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να επιτύχουν υγιή εγκεφαλική γήρανση.

Πηγή: The Conversation

Διαβάστε ακόμη...