Μπορεί να φαίνεται αδύνατο να αναγνωρίζουμε μια δεκάδα φωτογραφιών που προβάλλονται για χιλιοστά του δευτερολέπτου μπροστά στα μάτια μας. Ωστόσο, μια ομάδα νευροεπιστημόνων βρήκε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που ο εγκέφαλος μπορεί να πραγματοποιήσει!
Ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ βρήκαν ότι ο εγκέφαλος είναι σε θέση να επεξεργαστεί εικόνες, τις οποίες τα ανθρώπινα μάτια είδαν μόλις επί 13 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος είναι πολύ πιο γρήγορος από ό,τι νομίζαμε ως τώρα, καθώς ο αντίστοιχος χρόνος υπολογίζονταν στα 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Οι νευροεπιστήμονες, με επικεφαλής την καθηγήτρια εγκεφαλικών και γνωσιακών επιστημών Μαίρη Πότερ, έκαναν πειράματα με μια ομάδα εθελοντών, από τους οποίους ζήτησαν να βλέπουν σε μια οθόνη υπολογιστή διαδοχικές εικόνες, κάθε μια από τις οποίες βρισκόταν στο οπτικό πεδίο τους από 13 έως 80 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Οι εθελοντές έπρεπε να εντοπίσουν κάποια συγκεκριμένη εικόνα ανάμεσα στις υπόλοιπες.
Αν και η αντιληπτική και επεξεργαστική οπτική ικανότητα του εγκεφάλου συνεχώς μειωνόταν, όσο αντίστοιχα μειωνόταν και η διάρκεια που ο εθελοντής έβλεπε την εικόνα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος απέδειξε ότι ήταν ικανός να «δει» ακόμα και εικόνες που δεν διαρκούσαν πάνω από τα 13 milliseconds.
«Το γεγονός ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό, σε τόσο υψηλής ταχύτητες, δείχνει πως αυτό που η όραση κάνει, είναι να βρίσκει έννοιες. Αυτό ακριβώς κάνει ο εγκέφαλός μας όλη τη μέρα: προσπαθεί να καταλάβει τι βλέπουμε», δήλωσε η Πότερ.
Τα μάτια μας μεταφέρουν συνεχώς πληροφορίες στον εγκέφαλο (για το σχήμα, το χρώμα των αντικειμένων) και αυτός αναλαμβάνει να «δει» μέσω επεξεργασίας των οπτικών δεδομένων.