Ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί και να αντιστραφεί με δίαιτα περιορισμένων υδατανθράκων

Ζήσης Ψάλλας

Σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη ανάλυση που αναφέρθηκε στο Journal of the American Medical Association, ο διαβήτης ανήκει σε μια λίστα ασθενειών μεγάλου κόστους. Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τη διάγνωση και τη θεραπεία του διαβήτη ανήλθαν συνολικά σε 101 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 και έχουν αυξηθεί 36 φορές ταχύτερα από τις δαπάνες για τις καρδιακές παθήσεις, την Νο. 1 αιτία θανάτου της χώρας.

Η καθηγήτρια Διατροφής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ, Barbara Gower, διεξάγει έρευνα σχετικά με τη σύνθεση της διατροφής και τον κίνδυνο ασθενειών και λέει ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί και να αντιστραφεί με μια δίαιτα περιορισμένη σε υδατάνθρακες.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιμετωπιστεί απλώς με δίαιτα σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο, αυτό το μήνυμα δεν φτάνει στους ασθενείς. Τους λένε να παίρνουν φάρμακα. Μια κλινική στο University of Alabama αντιμετωπίζει τους διαβητικούς με δίαιτα που μειώνει δραματικά τους υδατάνθρακες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν να αφαιρέσουν όλα τα φάρμακα.

«Είναι ενθουσιασμένοι που σταματούν να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης και αναρωτιούνται γιατί «κανείς δεν τους είπε ποτέ» ότι θα μπορούσαν να ελέγξουν τη διατροφή τους για τον διαβήτη μόνοι τους», είπε η Gower. «Η συμβατική συμβουλή προς τους διαβητικούς είναι να τρώνε υδατάνθρακες και μετά να κάνουν ένεση ινσουλίνης ή να παίρνουν άλλα φάρμακα. «Το φάρμακο είναι απαραίτητο γιατί ο διαβήτης είναι μια ασθένεια δυσανεξίας στους υδατάνθρακες· εάν ο ασθενής δεν τρώει υδατάνθρακες, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει φάρμακα», είπε η Gower.

«Χρησιμοποιώ την αναλογία του τσιγάρου», λέει η ειδικός. «Ξέρουμε ότι είναι κακό να καπνίζει κανείς, γι' αυτό λέμε στους ασθενείς να μην καπνίζουν. Γιατί δεν κάνουμε το ίδιο πράγμα με τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα άμυλα; Η δικαιολογία που ακούω είναι ότι οι άνθρωποι δεν θα το κάνουν, δεν θα σταματήσουν να τρώνε ζάχαρη και άμυλο. Ωστόσο, με την ίδια λογική, θα μπορούσαμε να είχαμε σηκώσει τα χέρια μας και να πούμε, οι άνθρωποι δεν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον διαβήτη όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και η ΧΑΠ. Αυτές είναι ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με τον τρόπο ζωής».

 

Διαβάστε ακόμη...