Ο… διασκεδαστικός τρόπος αποσυμφόρησης της μύτης

Θάνος Ξυδόπουλος

Οι ιατρικές ειδήσεις είναι γεμάτες με ιστορίες από υποσχόμενες νέες θεραπείες για δύσκολες καταστάσεις ή για πρόσθετα οφέλη από συνήθεις συμπεριφορές. 

Μια μελέτη βρήκε ότι το σεξ αντιμετωπίζει το μπούκωμα της μύτης. Η γερμανοβρετανική μελέτη σαφώς και δεν ήταν διπλά-τυφλή (τα ζευγάρια γνώριζαν ότι έκαναν σεξ) και ήταν μόνο 18.. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο είχε την παρέμβαση -σεξουαλική επαφή- και το αποτέλεσμα συγκρίθηκε με ένα ρινικό αποσυμφορητικό σπρέι που εφαρμόστηκε την επόμενη ημέρα.

Η ρινική ροή μετρήθηκε σε πέντε χρονικά σημεία: πριν από το σεξ, μετά τον οργασμό και έως τρεις ώρες μετά. Τα άτομα εξετάστηκαν με ερωτηματολόγιο για να προσδιοριστεί αν υπήρχαν προϋπάρχουσες αποφράξεις στη μύτη τον τελευταίο μήνα. Η ρινική λειτουργία αξιολογήθηκε υποκειμενικά από τον συμμετέχοντα και αντικειμενικά με μια φορητή συσκευή μέτρησης της ροής του αέρα. Ως εκ τούτου, αυτή η μελέτη ήταν καλά σχεδιασμένη.

Η μελέτη βρήκε μια σημαντική βελτίωση στη ρινική ροή αμέσως μετά τον οργασμό και αυτό είχε παρόμοιο όφελος με το αποσυμφορητικό σπρέι που χρησιμοποιήθηκε την επόμενη μέρα. Ωστόσο, το όφελος από τη σεξουαλική δραστηριότητα ήταν βραχύβιο και η ρινική ροή επανήλθε στην αρχική τιμή μέσα σε λίγες ώρες. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η βελτιωμένη ρινική ροή παρατηρήθηκε μόνο σε εκείνους με προϋπάρχουσα ρινική συμφόρηση.

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ οργασμού και μύτης; Η ερευνητική εργασία σημειώνει ότι η θεωρία της "αντανακλαστικής ρινικής νεύρωσης" προτάθηκε από τον Γερμανό ωτορινολαρυγγολόγο Wilhelm Fliess, στενό φίλο του Sigmund Freud, το 1897. Και οι δύο πίστευαν ότι οι νευρώσεις προκαλούνταν κυρίως από σεξουαλικά προβλήματα. Ο Fliess θεώρησε ότι υπήρχαν συγκεκριμένα σημεία στη μύτη που επηρεάζουν τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, η θεωρία του απέτυχε στον επιστημονικό έλεγχο και ξεθώριασε. 

Συνολικά, η μελέτη παρουσιάζει κάποια πειστικά στοιχεία ότι ο οργασμός βελτιώνει τη ρινική απόφραξη, τουλάχιστον για περίπου μία ώρα. Και, όπως σημειώνουν οι ερευνητές: "… οι άλλες μέθοδοι για την ανακούφιση της συμφόρησης δεν είναι τόσο διασκεδαστικές…".

Διαβάστε ακόμη...