O αυτισμός μπορεί να «περάσει» σύμφωνα με έρευνα

 
Ορισμένα παιδιά που διαγνώστηκαν με ακρίβεια ως αυτιστικά «χάνουν» τα συμπτώματά τους, αλλά και την αρχική διάγνωση καθώς μεγαλώνουν, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.


Η Δρ Ντέμπορα Φάιν από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ παρακολούθησε 34 παιδιά που είχαν διαγνωστεί ως αυτιστικά σε μικρή ηλικία και τα οποία καθώς μεγάλωσαν λειτουργούσαν και συμπεριφέρονταν τόσο καλά όσο 34 συμμαθητές τους, χωρίς τη διάγνωση του αυτισμού. Για λόγους σύγκρισης οι ερευνητές μελέτησαν ακόμη 44 παιδιά με διάγνωση αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας.

Παρότι η έρευνα δεν θεωρείται καταληκτική ωστόσο υποδηλώνει ότι σε ορισμένα παιδιά μπορεί να «περάσει» ο αυτισμός. Oι επιστήμονες όμως ζητούν τα δεδομένα να αξιολογηθούν με προσοχή.

Οι εξηγήσεις που δίνουν για τις παρατηρήσεις τους είναι αρκετές. Εικάζουν ότι μπορεί μερικά παιδιά πράγματι να ξεπεράσουν την κατάστασή τους ή να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που σχετίζονται με αυτήν. Εκτιμάται επίσης ότι υπάρχει ένα πολύ ευρύ φάσμα πιθανών εξελίξεων όσον αφορά τον αυτισμό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα δικά τους ευρήματα σε συνδυασμό με άλλες παρόμοιες έρευνες θα μπορέσουν να αποκαλύψουν περισσότερα δεδομένα για τη φύση του αυτισμού και το ρόλο της θεραπείας, καθώς και τη σημασία άλλων παραγόντων στη μακροχρόνια εξέλιξη των παιδιών. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *