Ο Άτλας των ασθενειών που συνδέονται με το κλίμα

 
Τον «Άτλαντα της υγείας και του κλίματος» παρουσίασαν δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ, στόχος του οποίου είναι να απεικονίσει σε γεωγραφικούς χάρτες τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές ή τις ακραίες καιρικές συνθήκες.


«Ένας χάρτης αξίζει χίλιες λέξεις», δήλωσε παρουσιάζοντας τον άτλαντα η Μάργκαρετ Τσαν, η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), από κοινού με τον Μισέλ Τζαρό, τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ).

Αυτό το έγγραφο, που θα δημοσιευτεί σε όλες τις γλώσσες του ΟΗΕ, περιέχει γραφήματα, σχέδια, γεωγραφικούς και μετεωρολογικούς χάρτες σε 50 σελίδες καθώς και μια λεπτομερή παρουσίαση πολλών ασθενειών που συνδέονται με τις κλιματολογικές συνθήκες (όπως διάρροια, ελονοσία, μηνιγγίτιδα και δάγγειο πυρετό).

Η Τσαν υποστήριξε ότι ο άτλαντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως “οδηγός” ώστε οι ιθύνοντες να διαθέτουν πληροφορίες και να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τις ασθένειες που συνδέονται με το κλίμα. Ως παράδειγμα η Τσαν ανέφερε τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής που κάθε χρόνο πλήττονται από θερμούς ανέμους με τους οποίους μεταδίδεται ο ιός της μηνιγγίτιδας. Αν οι υπεύθυνοι γνωρίζουν εκ των προτέρων πότε θα αρχίσουν οι άνεμοι αυτοί “θα μπορούμε να εκδίδουμε προειδοποιήσεις και να ξεκινούμε εκστρατείες εμβολιασμού” εγκαίρως, πρόσθεσε.

Ο Ζαρό από την πλευρά του υπογράμμισε ότι κύματα καύσωνα, όπως αυτό που έπληξε τη Ρωσία για πρώτη φορά πριν από δύο χώρα, μπορεί να συμβαίνουν στο εξής κάθε 5 με 10 χρόνια. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, να ειδοποιούνται εγκαίρως οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *