Ο αποτελεσματικός αερισμός είναι βασικός παράγοντας για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Ζήσης Ψάλλας

Δεδομένου ότι ο SARS-CoV-1 που ξέσπασε στο Χονγκ Κονγκ πριν από περίπου 17 χρόνια έχει αποδειχθεί ότι μεταδίδεται σε μεγάλες αποστάσεις στον αέρα, υπήρχε ένας καλός λόγος για τους επιστήμονες, αφού άκουσαν τη θεωρία των μεγάλων σταγονιδίων, να εγείρουν το ζήτημα εάν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του SARS-COV-2 (που προκαλεί τη νόσο COVID-19) πέραν των 2 μέτρων.

Ο καθηγητής Jarek Kurnitski, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας TalTech Nearly Zero Energy Building, λέει: «Πολλές μελέτες παρείχαν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία για την εσωτερική αερομεταφερόμενη μετάδοση του COVID-19 σε ανεπαρκώς αεριζόμενα περιβάλλοντα. Ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων σάλιου με μέγεθος από 0,5 μικρόμετρο έως πολλές φορές μεγαλύτερα που παράγονται από ένα άτομο όταν μιλάει, φτερνίζεται, βήχει ή απλώς ανασαίνει».

Μέχρι αυτήν την άνοιξη, στην ιατρική βιβλιογραφία και τις κατευθυντήριες γραμμές, αναφερόταν ότι τα σταγονίδια πάνω από 5 μικρόμετρα πέφτουν σε απόσταση έως και 2 μέτρα (έτσι βγήκε το συμπέρασμα ότι η κοινωνική απόσταση των 2 μέτρων θα παρείχε πλήρη ασφάλεια).

«Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ασθένεια μεταδίδεται από τα αερολύματα, δηλαδή τα μικροσκοπικά σταγονίδια που αιωρούνται στον αέρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κολλήσετε τον ιό με δύο τρόπους. Πρώτον, με στενή επαφή, από τα μεγαλύτερα σωματίδια αλλά και τη συγκέντρωση αερολύματος που μεταδίδει ένα μολυσμένο άτομο, και δεύτερον, χωρίς στενή επαφή, όταν υπάρχουν ανεπαρκώς αεριζόμενοι χώροι όπου η συγκέντρωση αερολυμάτων παραμένει υψηλή. Σε αυτούς τους χώρους  ένα άτομο μπορεί να πάρει την μολυσματική δόση π.χ. εντός μιας ώρας λόγω ενός μολυσμένου ατόμου που βρέθηκε στο ίδιο δωμάτιο», είπε ο καθηγητής Kurnitski.

Σύμφωνα με τον Kurnitski, πρέπει να εφαρμόζεται επαρκής αερισμός μέσω του εξωτερικού αέρα -δεν έχει σημασία εάν ο εξωτερικός αέρας εισέρχεται μέσω ενός αγωγού τροφοδοσίας εξαερισμού ή ενός παραθύρου, αυτό που έχει σημασία είναι η ποσότητα του αέρα. Εάν ένα κτίριο δεν διαθέτει λειτουργικό σύστημα εξαερισμού, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται φορητοί καθαριστές αέρα με φίλτρα σωματιδίων για τον καθαρισμό του εσωτερικού αέρα.

Διαβάστε ακόμη...