Ο ανθεκτικός μύκητας Candida auris που όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ – Τι λέει ο Νίκος Σύψας

Σε ένα επικίνδυνο και ανθεκτικό μικρόβιο αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, για τον μύκητα Candida auris.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, ο κ. Σύψας είπε πως μετά τον κορωνοϊό η επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα είναι τα ανθεκτικά μικρόβια και ανέφερε το παράδειγμα του μύκητα Candida auris, «ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο, που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και θα το βρούμε μπροστά μας».

O καθηγητής Παθολογίας πρόσθεσε: «Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές, όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια, που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».

Το Candida auris είναι ένας μύκητας που όταν προσβάλει τον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ιδιαίτερα λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του αυτιού και σηψαιμία. Αυτές οι μυκητιάσεις είναι θανατηφόρες στο 70% των περιπτώσεων, εξαιτίας της αντοχής του μύκητα στις υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές.

Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γράφονται για τα ανθεκτικά μικρόβια, είπε ο κ. Σύψας, αναφέροντας την περίπτωση ενός ασθενούς στο νοσοκομείο ο οποίος ήταν φορέας του Candida auris και μετά την εισαγωγή του το μετέφερε στο νοσοκομείο. Οι διάφορες απολυμάνσεις δεν μπόρεσαν να εξοντώσουν το μικρόβια και το αποτέλεσμα ήταν ξηλωθεί ο χώρος και να ξαναδημιουργηθεί. "Έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θα το βρούμε μπροστά μας», τόνισε. Όπως επεσήμανε όταν ένας τέτοιος μύκητας μολύνει ένα νοσοκομείο ή μία μονάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεριζωθεί.

Παράλληλα, ο κ. Σύψας τόνισε ότι μετά τον κορωνοϊό θα πρέπει το σύστημα Υγείας να επικεντρωθεί στο πρόβλημα των ανθεκτικών λοιμώξεων στα νοσοκομεία εκ των οποίων τα μεγάλα, τουλάχιστον, θα πρέπει να έχουν λοιμωξιολόγο πλήρους απασχόλησης. 

Διαβάστε ακόμη...