Ο αδιάγνωστος διαβήτης μπορεί να είναι χαμηλότερος από τις τρέχουσες εκτιμήσεις

Μια νέα μελέτη από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός αδιάγνωστων περιπτώσεων διαβήτη στις ΗΠΑ είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι υποδηλώνουν οι τρέχουσες εκτιμήσεις.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Diabetes Care, υποδηλώνουν ότι οι προσπάθειες δημόσιας υγείας για τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης και του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον διαβήτη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχουν μεταφραστεί σε καλύτερη ανίχνευση του διαβήτη τύπου 2 στις ΗΠΑ. 

Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα κυβερνητικών ερευνών για την υγεία που καλύπτουν χιλιάδες άτομα για περισσότερα από 30 χρόνια, από το 1988 έως το 2020. Αντί να εκτιμήσουν τον αδιάγνωστο διαβήτη από μεμονωμένα αποτελέσματα εξετάσεων αίματος, όπως κάνουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως κριτήριο δύο τεστ που χρησιμοποιούν οι γιατροί κατά τον προσυμπτωματικό έλεγχο για διαβήτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 9,5% της συνολικής επιβάρυνσης του διαβήτη στις ΗΠΑ είναι αδιάγνωστο, έναντι εκτιμήσεων που κυμαίνεται από 20-30%.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι ο αδιάγνωστος διαβήτης είναι πιο διαδεδομένος σε ηλικιωμένους και παχύσαρκους ενήλικες, σε φυλετικές/εθνοτικές μειονότητες, ιδίως σε Μεξικανούς και Ασιατοαμερικανούς και σε αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Τα άτομα που ανέφεραν ένα διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους από την τελευταία τους επίσκεψη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχαν επίσης υψηλό εκτιμώμενο επιπολασμό επιβεβαιωμένου αδιάγνωστου διαβήτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των ατόμων σε αυτήν την κατηγορία υποδηλώνει εθνικό επιπολασμό, για το πιο πρόσφατο σύνολο δεδομένων (2017–2020), μόνο 1,23% – λιγότερο από το ήμισυ της πιο πρόσφατης εκτίμησης του CDC με βάση τα αποτελέσματα μεμονωμένων δοκιμών -και περίπου το 9,5% του συνολικού επιπολασμού του διαβήτη. Αυτή η πιο συντηρητική εκτίμηση του μη διαγνωσμένου επιπολασμού του διαβήτη ήταν αμετάβλητη από το 1988.

Αντίθετα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο διαγνωσμένος επιπολασμός του διαβήτη στις ΗΠΑ αυξήθηκε απότομα, από το 4,6% του πληθυσμού την περίοδο έρευνας 1988-1994 σε 11,7% το 2017-2020. Έτσι, η αύξηση της επιβάρυνσης του διαβήτη στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται ουσιαστικά σε περισσότερες διαγνωσμένες περιπτώσεις.

 

Διαβάστε ακόμη...