Νόσος που μετατρέπει τα ελάφια σε ζόμπι μπορεί να μεταδοθεί και στους ανθρώπους

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, στον Καναδά αλλά και στη Νορβηγία, εκφράζοντας ανησυχίες για πιθανή εξάπλωση της «νόσου των ελαφιών-ζόμπι» στους ανθρώπους.

Περιστατικά της χρόνιας εξασθενητικής νόσου (chronic wasting disease – CWD), όπως ονομάζεται επίσημα στον ιατρικό χώρο, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σε πληθυσμούς ελαφιών σε τουλάχιστον 22 πολιτείες των ΗΠΑ, σε 2 περιφέρειες του Καναδά, αλλά και στη Νορβηγία.

Εκτός από τα ελάφια, η νόσος προσβάλλει και άλλα είδη ελαφιδών, όπως ταράνδους και άλκες.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) παρουσιάζει στον ιστότοπό του τον χάρτη με όλες τις πολιτείες και τις περιφέρειες όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα.

Αν η «νόσος των ελαφιών-ζόμπι» (zombie deer disease), όπως έχει ονομαστεί, συνεχίσει να εξαπλώνεται, δεν αποκλείεται οι μολυσματικές πρωτεΐνες (prions) που την προκαλούν να περάσουν και στους ανθρώπους, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Τι είναι η χρόνια εξασθενητική νόσος (ΧΕΝ)
Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, ΧΕΝ εξασθενίζει το σώμα και τον εγκέφαλο. Πρόκειται για μια σοβαρή λοιμώδη εκφυλιστική νόσο που χαρακτηρίζεται από την αργή και σταδιακή εκφύλιση του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και άλλων οργάνων και συστημάτων του σώματος, έως ότου να επέλθει ο θάνατος. Όπως και η «νόσος των τρελών αγελάδων», η ΧΕΝ είναι μια μορφή μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.

Εγκεφαλοπάθεια ονομάζεται οποιαδήποτε νόσος πλήττει τον εγκέφαλο, ενώ ο όρος σπογγώδης περιγράφει τις τρύπες που προκαλεί, κάνοντας τον εγκέφαλο να μοιάζει με σφουγγάρι.

Τα ελάφια, οι τάρανδοι και τα λοιπά είδη ελαφιδών κολλάνε τη ΧΕΝ όταν έρχονται σε επαφή με μολυσμένα σωματικά υγρά (π.χ. κόπρανα, ούρα, σάλιο), μολυσμένους ιστούς νεκρών ζώων ή και μολυσμένο φαγητό ή νερό. Μετά την αρχική λοίμωξη τα συμπτώματα εκδηλώνονται στα ζώα μετά από τουλάχιστον έναν χρόνο. Τυπικά συμπτώματα της ΧΕΝ, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν σε βάθος πολλών ετών, είναι η μεγάλη απώλεια βάρους, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, η κακή ισορροπία και ο κακός κινητικός συντονισμός, η σιελόρροια, η υπερβολική δίψα, η συχνουρία και η επιθετική συμπεριφορά, εξ ου και το προσωνύμιο «νόσος των ελαφιών-ζόμπι».

Αν και η ΧΕΝ δεν αποτελεί άμεση απειλή για το ανθρώπινο είδος, οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, σε ανύποπτο χρόνο, οι μολυσματικές πρωτεΐνες μπορεί να καταφέρουν να προσβάλουν τον άνθρωπο. Αυτό συνέβη άλλωστε και με τη «νόσο των τρελών αγελάδων» στο παρελθόν…

Πηγή: Forbes

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *