Νοσ. Αττικόν: «Πλημμύρα» από ράντζα – 1.400 ασθενείς σε κάθε γενική εφημερία

Σε στάση εργασίας από τις 13:00 έως τις 17:00 προχωρούν την Τετάρτη 7 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», με αιτήματα την επίλυση του προβλήματος των ράντζων που συσσωρεύονται μόνιμα τους διαδρόμους του νοσοκομείου και την αντιμετώπιση των εξοντωτικών συνθηκών εργασίας του προσωπικού του νοσοκομείου.

Της Διονυσίας Προκόπη

Το «Αττικόν» σε κάθε γενική εφημερία, ανά τέσσερις ημέρες, απευθύνεται σε πληθυσμό μεγαλύτερο των 2 εκατομμυρίων κατοίκων (Δυτική Αθήνα, Πειραιάς, νησιά Αιγαίου). Σε κάθε γενική εφημερία εξετάζονται 1.000 – 1.400 ασθενείς, ενώ η πληρότητα των κλινών είναι σταθερά στο 120%. Το νοσοκομείο «πλημμυρίζει» από ράντζα και φορεία στους διαδρόμους όλων των κλινικών, ο αριθμός των οποίων τις περισσότερες φορές ξεπερνά τα 100. Δεκάδες ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι σε κλινικές και ορόφους, καθώς σε λειτουργία είναι 16 από τα 27 κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», Γιώργος Σιδέρης, μετά από κάθε γενική εφημερία υπάρχει το εξής τραγικό δίλημμα σε όλες τις Χειρουργικές κλινικές: «Στο άδειο κρεβάτι θα μπει ο ασθενής του ράντζου ή το χειρουργείο της επόμενης μέρας;». Σε όλες τις Παθολογικές κλινικές αντίστοιχα: «Θα μπει ο ασθενής με το λοιμώδες νόσημα ή ο ογκολογικός ασθενής;».

Παράλληλα, οι συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς είναι εξαντλητικές. Συνεχίζεται η στέρηση αδειών και ρεπό, τα ωράρια εργασίας παραβιάζονται και με «ακραίο» τρόπο, για παράδειγμα το ίδιο άτομο κάνει 10 νυχτερινές βάρδιες σε 1 μήνα, δουλεύει τρεις 8ωρες βάρδιες μέσα σε δύο 24ωρα. Κατά μέσο όρο, αντιστοιχούν 2 νοσηλευτές για 40 ασθενείς στις Παθολογικές και άλλες κλινικές, την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 350.

Σε αυτά τα προβλήματα, προστίθενται οι 5 κλειστές από τις συνολικά 14 χειρουργικές αίθουσες, η αναμονή μηνών για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, η έλλειψη μαγνητικού τομογράφου, οι τραγικές ελλείψεις στην Ψυχιατρική κλινική.

Το Σωματείο των εργαζομένων τονίζει: «Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν αποδεχόμαστε το άθλιο καθεστώς των ράντζων, δεν αποδεχόμαστε την εργασιακή μας εξόντωση. Αρνούμαστε να μας εκβιάζουν να πραγματοποιούμε εισαγωγές σε ένα νοσοκομείο που είναι ήδη πλήρες (100%). Τα νοσοκομεία δεν είναι αποθήκες. Τέρμα στα ράντζα και τις υπεράριθμες νοσηλείες. Απαιτούμε από το Υπουργείο Υγείας να φροντίσει άμεσα για την ασφαλή, ανθρώπινη, πολιτισμένη μεταχείριση των ασθενών. Διεκδικούμε αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κλινών του ΕΣΥ σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων (π.χ. Λοιμωδών), δημιουργία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Δυτική Αθήνα, άμεσες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών και τεχνικού και λοιπού προσωπικού για να καλυφτούν οι ελλείψεις του νοσοκομείου μας».

Οι υγειονομικοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στις 14:00. Την κινητοποίηση στηρίζει η ΕΙΝΑΠ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.