Μπορεί να μην οφείλεται στις ορμόνες σας, στο θυροειδή ή σε μειωμένα αποθέματα σιδήρου. Μάθετε σε ποιους άλλους λόγους οφείλεται η ατονία σας.
Ο χώρος που εργάζεστε
Ο κακός αερισμός, ο ελλιπής φωτισμός, ο θόρυβος, οι πτητικές ουσίες από τις συσκευές. Οι ερεθιστικοί αυτοί παράγοντες, σε συνδυασμό με το άγχος, προκαλούν κόπωση, σωματική και πνευματική.
Τι να κάνετε: Αερίζετε τον χώρο, κάντε συχνά διαλείμματα, και προσπαθήστε να βγαίνετε τακτικά από το γραφείο, ώστε να ξεκουράζονται τα μάτια σας και να σας χτυπάει ο καθαρός αέρας.
Η δίαιτα που κάνετε
Οι πρωτεϊνικές δίαιτες, που απαγορεύουν την κατανάλωση υδατανθράκων, προκαλούν κόπωση, αφού είναι ελλιπείς σε πολλές θρεπτικές ουσίες. Εξίσου εξαντλητικές είναι και οι δίαιτες αποτοξίνωσης.
Τι να κάνετε: Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων. Εάν χρειάζεται να χάσετε βάρος, συμβουλευτείτε ένα
διαιτολόγο, προκειμένου να σχεδιάσει μια ισορροπημένη δίαιτα σύμφωνα με τις ανάγκες σας.
Το ροχαλητό σας
Η υπνική άπνοια, ένα πρόβλημα που μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε, ωστόσο όσοι κοιμούνται κοντά σας κάτι έχουν καταλάβει.
Τι να κάνετε: Χάστε βάρος (αν είστε υπέρβαροι), κόψτε το κάπνισμα και αποφεύγετε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού 3 ώρες πριν από τον ύπνο. Εάν η άπνοια εμφανίζεται ή επιδεινώνεται σε ύπτια θέση, κοιμηθείτε στο πλάι με τη βοήθεια μαξιλαριών. Ο παθολόγος θα σας παραπέμψει στα ειδικά κέντρα ύπνου, που υπάρχουν σε πολλά δημόσια νοσοκομεία.
Το βάρος σας
Τα παραπανίσια κιλά δυσχεραίνουν τις κινήσεις σας, δυσκολεύουν την αναπνοή σας και ταλαιπωρούν τη μέση και τα πόδια σας. Φυσικό είναι, λοιπόν, να νιώθετε κουρασμένοι.
Τι να κάνετε: Χάστε βάρος. Θα νιώσετε αμέσως την αντοχή σας και τα αποθέματα ενεργητικότητας να αυξάνονται.
Η δίψα σας
Η αφυδάτωση, ακόμα κι αν είναι ήπια, γιατί μαζί με το νερό χάνονται και ηλεκτρολύτες, που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος.
Τι να κάνετε: Πίνετε πολύ νερό, έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι. Μπορείτε, ωστόσο, να καλύψετε την ημερήσια πρόσληψή σας σε υγρά καταναλώνοντας χυμούς, φρούτα και λαχανικά.
Στον γιατρό ολοταχώς
Αν αισθάνεστε κόπωση περισσότερο από 2 εβδομάδες, ενώ κοιμάστε κανονικά, τρέφεστε σωστά και δεν υπάρχει άλλος λόγος που να δικαιολογεί την κούραση, καλό είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.
Πηγή: omorfamystika.gr