Νεότερες εξελίξεις στα μεταβολικά νοσήματα – 5ο συνέδριο του ΕΚΟΜΕΝ στο Πόρτο Χέλι από 23 έως 25 Ιουνίου

Το 5ο συνέδριο του ΕΚΟΜΕΝ (Ελληνικό Κολέγιο Μεταβολικών Νοσημάτων) πραγματοποιείται στο Πόρτο Χέλι στις 23-25 Ιουνίου 2022. Στο συνέδριο θα παρουσιασθούν τα τελευταία δεδομένα και οι νεότερες εξελίξεις στα μεταβολικά νοσήματα και ιδιαίτερα στον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ).

Ενδεικτικά στο συνέδριο περιλαμβάνονται τα παρακάτω θέματα:

  • Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό του διαβήτη ως σύγχρονη μεταβολική πανδημία.  Έτσι η μελέτη ΕΜΕΝΟ (της διαβητολογικής εταιρείας και του Πανεπιστημίου) σε 4398 άτομα πανελλήνια έδειξε επιπολασμό ΣΔ  12% ενώ δεδομένα από τον ΗΔΙΚΑ έδειξαν ότι σε θεραπευτικά πρωτόκολλα ΣΔ είναι το 10% του πληθυσμού.  Εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι παγκόσμια εκτιμάται ότι το 20 – 40% των ατόμων με διαβήτη δεν γνωρίζουν την νόσο τους τότε ο εκτιμώμενος επιπολασμός ΣΔ είναι πλησίον του 15% του πληθυσμού.  Έναντι 3% της συχνότητας του ΣΔ στην 10ετία του ’80!
  • Νέα εβδομαδιαία ενέσιμη αγωγή στην αντιμετώπιση του ΣΔ2 . Μετά την ντουλαγλουτίδη που τα τελευταία χρόνια προσέφερε πολλά στην αντιμετώπιση των παχύσαρκων διαβητικών κυκλοφορούν επιπλέον και  η σεμαγλουτίδη που είναι αγωνιστής των υποδοχέων GLP-1 προσφέρει δεδομένα της πλέον υψηλής  αντιδιαβητικής αγωγής καθώς μειώνει έως 1,8% την γλυκοζυλιωμένη Hb και μειώνει το σωματικό βάρος κατά 6,5 kg στην δοσολογία του 1mg/εβδομαδιαίως με το 30% αυτών στους οποίους χορηγήθηκε να χάνουν τουλάχιστον 10% του σωματικού τους βάρους.  Επίσης η αγωγή αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερη καρδιονεφροπροστατευτική δράση μειώνοντας σημαντικά κατά 26% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων.  
  • Νέα εντυπωσιακά δεδομένα θα παρουσιαστούν για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (> 50% των περιπτώσεων καρδιακής ανεπάρκειας).  Μέχρι τώρα εκτός από το διουρητικό Lasix δεν υπήρχε άλλη αγωγή για αυτόν τον τύπο καρδιακής ανεπάρκειας.  Στο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο 2021 παρουσιάσθηκαν τα δεδομένα της EMPEROR-preserved μελέτης σύμφωνα με τα οποία η εμπαγλιφλοζίνη, ο γνωστός αναστολέας SGLT-2, μείωσε σημαντικά κατά 21% τον κίνδυνο νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιαγγειακού θανάτου σε όλους τους ασθενείς με αυτόν τον τύπο καρδιακής ανεπάρκειας, διαβητικούς και μη, που έλαβαν την αγωγή αυτή σε διάστημα παρακολούθησης 2 ετών.  Ενώ πρόσφατα προκαταρκτικές ανακοινώσεις από την μελέτη DELIVER έδειξαν ότι και η νταπαγλιφλοζίνη επίσης δρα ευνοϊκά σε αυτόν τον τύπο καρδιακής ανεπάρκειας. Φαίνεται πλέον ότι για κάθε είδος καρδιακής ανεπάρκειας οι SGLT-2 είναι η νέα αναδυόμενη αποτελεσματική αγωγή.
  • Οι  αγωνιστές υποδοχέων  GLP-1 και GIP (Οι λεγόμενοι διπλοί αγωνιστές) είναι η νέα εντυπωσιακή ενέσιμη εβδομαδιαία αγωγή του μέλλοντος στον διαβήτη και την παχυσαρκία.  Θα παρουσιασθούν τα τελευταία δεδομένα σύμφωνα με τα οποία η τιρζεπατίδη ( ο διπλός αγωνιστής) σε παρακολούθηση 40 εβδομάδων μείωσε την γλυκοζυλιωμένη Hb 2,46% και το σωματικό βάρος κατά 11,4 kg στους παχύσαρκους ασθενείς με ΣΔ που έλαβαν την αγωγή στις ενώ επίσης σε παχύσαρκους μη διαβητικούς στην μελέτη SUMOUNT μείωσε το σωματικό βάρος κατά 22,5% !! Πρόσφατα από το FDA η αγωγή αυτή πήρε ένδειξη για τους παχύσαρκους γενικά, γιατί τα αποτελέσματα της είναι πλέον εφάμιλλα με τα αποτελέσματα της βαριατρικής χειρουργικής.
  • Η νόσηση από COVID 19 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του ΣΔ2 ακόμα και 1 χρόνο μετά την νόσηση. Θα παρουσιασθούν δεδομένα σύμφωνα με τα οποία μετά νόσηση COVID 19 αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης ΣΔ2 κατά 40 έως 200% μέσα σε ένα χρόνο μετά την νόσηση στα πλαίσια long COVID συνδρόμου. Ακόμα και η ήπια νόσηση (νοσηλεία στο σπίτι χωρίς συμπτωματολογία) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ2 κατά 40%.
  • Τέλος, παρουσιάζονται δεδομένα για νέες αγωγές στην αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας όπως το μπεμπεδοικό οξύ (από το 2020 κυκλοφορεί στην Αμερική) που αναστέλλει ένζυμα που συμμετέχουν στην παραγωγή LDL χοληστερόλης από το ήπαρ, μειώνει την LDL κατά 20% και μπορεί να συγχορηγηθεί με στατίνες.  Μοναδικό μειονέκτημα η αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος. Επίσης το μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει τον συνδιασμό 3/8 της angiopoietin-like Protein (ANGPTL) με αποτέλεσμα μείωση έως και 70% των τριγλυκεριδίων (πρόσφατα δεδομένα από μελέτη φάσης ΙΙ). Είναι η τελευταία εξέλιξη στο πέδιο των νέων ελπιδοφόρων αγωγών για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας και υπερτριγλυκεριδαιμίας.

Διαβάστε ακόμη...