Νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει την πιθανότητα για άνοια και ορισμένους καρκίνους

Ζήσης Ψάλλας

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια με γνωστές επιπλοκές. Για παράδειγμα, οι διαβητικοί έχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακό νόσο, έχουν αυξημένο κίνδυνο για νεφρική ανεπάρκεια και βλάβες των αγγείων τους.

Αλλά τα νεότερα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο και για άλλες ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος και η άνοια. Οι διαβητικοί τύπου 2 έχουν περίπου δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος, του ενδομητρίου και του ήπατος, 30% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου και 20% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνου του μαστού. 

Γιατί είναι αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου στους διαβητικούς τύπου 2; Οι δύο βασικές υποθέσεις είναι ότι ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται λόγω της αυξημένης γλυκόζης και ινσουλίνης που υπάρχει στο αίμα των ασθενών. Πολλοί τύποι καρκινικών κυττάρων χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως βασικό καύσιμο. Επομένως, θεωρητικά, όσο περισσότερη γλυκόζη υπάρχει στο αίμα, τόσο πιο γρήγορα θα προκληθεί ο καρκίνος. Άλλος λόγος είναι ότι η ινσουλίνη μπορεί να προάγει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων αυξάνοντας την πιθανότητα καρκίνου. Είναι γνωστό ότι ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται καθώς μπορεί να συμβεί ένα λάθος αντιγραφής που θα κάνει το κύτταρο να πολλαπλασιάζεται επ' άπειρον -δηλαδή να εμφανιστεί καρκίνος.

Η άνοια είναι επίσης μια πρόσφατα αναγνωρισμένη επιπλοκή του διαβήτη τύπου 2. Μια μετα-ανάλυση που περιελάμβανε δεδομένα από 2 εκατομμύρια ανθρώπους έδειξε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια.

Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για τη σχέση μεταξύ διαβήτη και άνοιας. Πρώτον, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία είναι αυξημένα στους διαβητικούς, είτε γίνονται αντιληπτά είτε είναι σιωπηλά. Δεύτερον, ο διαβήτης επηρεάζει δυσμενώς τη δομή και τη λειτουργία των μικρότερων αιμοφόρων αγγείων σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου αυτών του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να βλάψει την παροχή θρεπτικών ουσιών στα εγκεφαλικά κύτταρα με αποτέλεσμα την άνοια. Τρίτον, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης και άλλες μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με το διαβήτη μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να επηρεάσουν άμεσα τον τρόπο λειτουργίας ορισμένων τύπων εγκεφαλικών κυττάρων.

 

Διαβάστε ακόμη...