Νέος βιοδείκτης για καρδιαγγειακά συμβάντα

Ζήσης Ψάλλας

Η διάμετρος της θωρακικής αορτής είναι ένας δείκτης για καρδιακές προσβολές και άλλα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα σε γυναίκες και άνδρες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Radiology.

Η αορτή είναι μια μεγάλη αρτηρία που μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα στην καρδιά και σε άλλα μέρη του σώματος. Το τμήμα που διέρχεται από το στήθος, γνωστό ως θωρακική αορτή, χωρίζεται σε μια ανιούσα αορτή που ανεβαίνει από την αριστερή κοιλία της καρδιάς και μια κατιούσα αορτή στο πίσω μέρος του θώρακα.

Η θωρακική αορτή μεγαλώνει καθώς γερνάμε. Οι αλλαγές στο μέγεθος και τη δομή των αγγείων, ένα φαινόμενο γνωστό ως αγγειακή αναδιαμόρφωση, έχουν συστηματική φύση που περιλαμβάνει αιμοδυναμικές -βασικές μετρήσεις της καρδιαγγειακής λειτουργίας και της κυκλοφορίας του αίματος- και βιολογικές διεργασίες που συνδέονται επίσης με καρδιαγγειακά ασθένεια.

«Ενώ η διεύρυνση της θωρακικής αορτής είναι ένα συχνό εύρημα στην κλινική πράξη, υπάρχουν λίγα δεδομένα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη πρόγνωσή της για την έκβαση μείζονος καρδιαγγειακής νόσου σε επίπεδο πληθυσμού», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Maryam Kavousi, από το Τμήμα Επιδημιολογίας από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Ρότερνταμ, στην Ολλανδία.

Η Kavousi και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν αυτές τις συσχετίσεις σε 2.178 συμμετέχοντες από τη Rotterdam Study, μια μελέτη πληθυσμού. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία πολλαπλών ανιχνευτών μεταξύ 2003 και 2006 και παρακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια, κατά μέσο όρο. Οι διάμετροι της θωρακικής αορτής μετρήθηκαν λαμβανομένου υπόψη του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Οι μεγαλύτερες διάμετροι (ανιούσα και κατιούσα διάμετρος) της θωρακικής αορτής συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών εκβάσεων και θάνατο τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η αξιολόγηση της διαμέτρου της θωρακικής αορτής με βάση την απεικόνιση μπορεί να θεωρηθεί ως δείκτης κινδύνου για μελλοντική καρδιαγγειακή νόσο», είπε η Kavousi.

Η αναδιαμόρφωση της γήρανσης της αορτής φαίνεται να είναι διαφορετική μεταξύ των γυναικών και των ανδρών με ταχύτερη επιδείνωση στις γυναίκες.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου που σχετίζεται με το μέγεθος της θωρακικής αορτής μεταξύ ασυμπτωματικών γυναικών και ανδρών θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης ειδικά για το φύλο.

Διαβάστε ακόμη...