Νέοι θάνατοι από τον κοροναϊό MERS στη Σαουδική Αραβία

090D14330A96C85C2004D2F3FBE6ED42.jpg

  Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού ο οποίος προκαλεί το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS), το οποίο είναι συχνά θανατηφόρο, σχεδόν διπλασιάστηκε στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας τον Απρίλιο, με 26 νέα κρούσματα να καταγράφονται προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Οι ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά τον MERS είναι έντονες, καθώς η Σαουδική Αραβία αναμένεται να υποδεχθεί μεγάλους αριθμούς ξένων προσκυνητών κατά τη διάρκεια του μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού τον Ιούλιο, και εκατομμύρια ακόμη στην διάρκεια του Χατζ, τον Οκτώβριο.

Παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναφέρει ότι ο ιός δύσκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης στη Σαουδική Αραβία φαίνεται ότι οφείλονται σε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μάλλον, παρά από ζώα.

Τα επτά νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στη Τζέντα, τέσσερα στη Μέκκα, δέκα στο Ριάντ, δύο στην πόλη Ταμπούκ στο βορρά και ένα στη Χαφρ αλ Μπάτιν, κοντά στο Κουβέιτ, και στη Νάτζραν, κοντά στα σύνορα με την Υεμένη. Δύο ακόμη άνθρωποι οι οποίο είχε διαγνωστεί ότι έπασχαν από την ασθένεια απεβίωσαν.

Τα νέα κρούσματα αυξάνουν το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Σαουδική Αραβία στα 371, αριθμός που αυξήθηκε κατά 89% τον Απρίλιο. Τα περισσότερα νέα κρούσματα του περασμένου μήνα οφείλονταν σε ένα ξέσπασμα σε τρία νοσοκομεία στη Τζέντα.

Από τους ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον κοροναϊό στη Σαουδική Αραβία οι 107 έχουν υποκύψει, μετά τον εντοπισμό του ιού αυτού πριν από δύο χρόνια.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας θεωρούν ότι η αρχική πηγή της μετάδοσης του κοροναϊού είναι κάποια «δεξαμενή» του μεταξύ ζώων, πιθανόν των καμηλών.

Την Τρίτη ο εκτελών χρέη υπουργού Υγείας Άντελ Φάκιεχ δήλωσε ότι οι Σαουδάραβες πρέπει να αποφεύγουν να έρχονται σε στενή επαφή με καμήλες, να καταναλώνουν το γάλα και το κρέας τους.

Αλλά οι έμποροι και άλλοι σε μια αγορά όπου πωλούνται καμήλες στο Ριάντ είχαν πει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τη Δευτέρα ότι δεν έχουν ειδοποιηθεί ή προειδοποιηθεί επίσημα σχετικά με μια ενδεχόμενη σύνδεση του MERS με τις καμήλες και δεν παίρνουν καμιά επιπλέον προφύλαξη, όπως το να πλένουν τα χέρια τους συχνότερα.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήταν συνετό οι άνθρωποι να είναι προσεκτικοί όταν βρίσκονται κοντά σε καμήλες, ενώ ειδικοί σε θέματα ιογενών μολύνσεων επισημαίνουν ότι η ασθένεια συνδέεται με τα ζώα εδώ και μήνες.

Παρά το ότι η κυβέρνηση και ο ΠΟΥ προειδοποίησαν οι γέροι, τα παιδιά και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες να καθυστερήσουν το προσκύνημα του Χατζ φέτος εξαιτίας του MERS, το Ριάντ δεν έχει επιβάλει περιορισμούς, για παράδειγμα στη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου.

Στο μεταξύ δύο κρούσματα του MERS εντοπίστηκαν στην Ιορδανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Οι ασθενείς είναι ένας 25χρονος Σαουδάραβας υπήκοος και ένας 28χρονος Ιορδανός νοσηλευτής ο οποίος τον φρόντιζε.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra, το οποίο μετέδωσε την πληροφορία αυτή, ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως μολύνθηκαν από τον κοροναϊό αυξήθηκε σε επτά με τα νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Ιορδανίας Μοχάμαντ Αμπντάλατ ο Ιορδανός νοσοκόμος, ο οποίος εργάζεται σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στο Αμάν, βρίσκεται «σε σταθερή κατάσταση».

Ο πρώτος θάνατος φέτος στην Ιορδανία λόγω του MERS είχε ανακοινωθεί από τις αρχές στη χώρα τον Φεβρουάριο. Άλλοι δύο θάνατοι είχαν καταγραφεί το 2012.

Ο MERS θεωρείται ένας πιο θανατηφόρος, αλλά λιγότερο μολυσματικός «συγγενής» του κοροναϊού που προκαλεί το Οξύ και Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) που είχε εντοπιστεί το 2003 Ασία και μόλυνε 8.273 ανθρώπους, εκ των οποίων υπέκυψε περίπου το 9%.

Δεν υπάρχουν εμβόλια ή θεραπεία για τον MERS, ο οποίος σκοτώνει πάνω από το 40% των ανθρώπων που προσβάλει. Οι ειδικοί δυσκολεύονται ακόμη να κατανοήσουν τον κοροναϊό αυτό πλήρως.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *