Νέο τεστ ούρων για τον καρκίνο του προστάτη

C3E8AFD8C374771B63494A6E08BD1AB9.jpg

  Ένα νέο τεστ ούρων για την διάγνωση του καρκίνου του προστάτη (MiPS) έρχεται να αυξήσει την αξιοπιστία του PSA.

Το νέο τεστ αίματος μετράει μικροσκοπικά μέρη του RNA και είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ από τα εργαστήρια MLabs του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Το τεστ έρχεται να συμπληρώσει το ήδη υπάρχον τεστ αίματος PSA και να αυξήσει την δυνατότητα του γιατρού να διαχωρίσει ανάμεσα σε υψηλού και χαμηλού κινδύνου όγκους, γεγονός που θα βοηθήσει χιλιάδες άνδρες να αποφύγουν τη βιοψία.

Ο Dr Scott Tomlins επίκουρος καθηγητής παθολογίας και ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ερευνητής στο Ίδρυμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Προστάτη (Safeway-Prostate Cancer Foundation) είναι ένας εκ των ερευνητών που εντόπισαν τον δείκτη TMPRSS2:ERG RNA. Σύμφωνα με τον Dr Tomlins: «Όταν ο δείκτης αυτός ανιχνεύεται σε υψηλά ποσοστά στα ούρα, ένας άνδρας μάλλον έχει καρκίνο του προστάτη, ανεξαρτήτως του αν η βιοψία του είναι θετική ή όχι» (επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο ο ιστός που λήφθηκε για τη βιοψία – που αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1% του προστατικού αδένα – να είναι υγιής, ενώ ο παρακείμενος ιστός να είναι παθολογικός).

To 2012 o αμερικανικός ΕΟΦ – ο FDA – ενέκρινε ένα ακόμη τεστ ούρων που ανιχνεύει τον δείκτη PCA3 και το οποίο απευθύνεται σε άνδρες που μετά από μια αρνητική βιοψία για τον καρκίνο του προστάτη, σκέφτονται να επαναλάβουν την διαδικασία.

Το νέο τεστ ούρων που μετρά και τους δύο δείκτες – PCA3 και TMPRSS2:ERG – θεωρείται ότι θα αποτελέσει ακόμη πιο σημαντικό βοήθημα για την καλύτερη διάγνωση των ανδρών που έχουν καρκίνο του προστάτη σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Science Translational Medicine.

Είναι γνωστό ότι η αξιοπιστία του PSA έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να βελτιωθεί η εγκυρότητά του π.χ., μέσω της χρήσης του σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.