Νέο μηχάνημα για ακτινοθεραπείες στο νοσοκομείο Λάρισας

panepistimiako%20larisas.medium.jpg

Ένα νέο γραμμικό επιταχυντή δωρίζει με απόφασή του το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων Λάρισας, Κώστας Καραμπάτσας.

Ο γραμμικός επιταχυντής αναμένεται να έχει τοποθετηθεί και να λειτουργήσει εντός του πρώτου τετραμήνου του 2016, θέτοντας με αυτό τον τρόπο τέρμα στην οδύσσεια εκατοντάδων καρκινοπαθών της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες.

Ο παλιός γραμμικός επιταχυντής μπορεί να βρίσκεται σε λειτουργία, αλλά με πολλά προβλήματα και συχνές βλάβες, «ημιθανή» τον αποκάλεσε ο κ. Καραμπάτσας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους 4.000 νέους καρκινοπαθείς κάθε έτους στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα οι 3.000 χρειάζονται ακτινοθεραπεία και ο παλιός γραμμικός επιταχυντής του Πανεπιστημιακού που είναι ο μοναδικός που λειτουργεί μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης λειτουργεί πλέον με πολλά προβλήματα και μπορεί σήμερα να καλύψει τις ανάγκες μόνο 500 καρκινοπαθών. Ενώ μετά τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου θα μπορούν να υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία 1.500 καρκινοπαθείς τον χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι αν η πολιτεία δει θετικά τη λειτουργία ενός ακόμα ανάλογου γραμμικού επιταχυντή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τότε θα είναι δυνατή η συνολική κάλυψη των αναγκών των καρκινοπαθών της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *