Νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών H7N9

08DE63B5C46443D85A309A78FCDD41D3.jpg

  Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Κίνας επιβεβαίωσαν ένα νέο ανθρώπινο κρούσμα της θανατηφόρας γρίπης των πτηνών H7N9, υποβάλλοντας την πρώτη αναφορά περί μόλυνσης ανθρώπου από τον ιό αυτό μετά τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ένας 35χρονος άνδρας στην πόλη Σιάοσινγκ, στην ανατολική επαρχία Ζιετζιάνγκ, νοσηλεύεται μετά την προσβολή του από τον ιό και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Ζιετζιάνγκ έχει καταγράψει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων του H7N9 από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Κίνας. Σε αυτήν έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη αυτή περίπου 45 άνθρωποι. Ο ιός καταγράφηκε ότι άρχισε να προσβάλλει ανθρώπους μόλις στις αρχές αυτού του έτους.

Ο ΠΟΥ, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη, ανέφερε ακόμη πως έχει ενημερωθεί για συνολικά 136 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα ανθρώπινα κρούσματα του ιού H7N9, περιλαμβανομένων των 45 θανάτων.

Ως σήμερα τρεις ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται ενώ 88 έχουν πάρει εξιτήριο, ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει απόδειξη ότι ο H7N9 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αν και καταγράφηκαν ελάχιστες μολύνσεις από τον ιό αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες μετά την έξαρση του Απριλίου, επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η απειλή που θέτει ο H7N9 δεν έχει περάσει.

Η πρώτη επιστημονική ανάλυση της πιθανής μετάδοσης του νέου στελέχους του ιού της γρίπης αυτού από άνθρωπο σε άνθρωπο, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal τον Αύγουστο, αποτέλεσε την πιο σαφή απόδειξη ως τώρα ότι αυτή είναι δυνατή, και άρα δυνητικά ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει πανδημία. Άλλη μια μελέτη η οποία είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο κατέγραψε διάφορους άλλους ιούς της γρίπης H7 φορείς των οποίων είναι πτηνά και θα μπορούσαν να «αποτελέσουν απειλές πέραν της τρέχουσας επιδημίας».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *