“Νέο φάρμακο καταπολεμά τη λοίμωξη από Covid σε τρεις ημέρες”

     Χρήστος Μαζάνης

Ένα φάρμακο σε μορφή ρινικού σπρέι θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο στον αγώνα κατά του Covid-19 μπλοκάροντας τη βλάβη που προκαλεί ο κορωνοϊός στους πνεύμονες.

Το φάρμακο αυτό ανακαλύφθηκε από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Ιταλό μοριακό βιολόγο Μάουρο Τζιάκα, καθηγητή στο τμήμα Καρδιαγγειακών Επιστημών του πανεπιστημίου King's College στο Λονδίνο. Ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακό συνέδριο αλλά και στη «La Repubblica», υποστηρίζει ότι μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια νέα θεραπευτική προσέγγιση του SARS-Cov-2. Παράλληλα διευκρινίζει πως υπάρχουν επιστήμονες οι οποίοι εμφανίζονται αισιόδοξοι πως η νέα αυτή ανακάλυψη θα αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά στη θεραπεία του Covid-19.

Ο Ιταλός καθηγητής Μάουρο Τζιάκα

«Η έρευνα ξεκίνησε το 2020. Συνεργαζόμενος με την παθολογοανατόμο Ροσσάνα Μπουσάνι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τεργέστης, συνειδητοποιήσαμε ότι στους πνεύμονες των ασθενών που πέθαναν από Covid εμφανίζονται πολύ συγκεκριμένες δομές, μεγάλα συσσωματώματα κυττάρων συντηγμένα μαζί, γνωστά και ως συγκύτια. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη Spike του ιού Sars-CoV-2, για να συνδεθεί με τα κύτταρα, ενεργοποιεί ένα μόριο που βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων, τη φωσφατιδυλοσερίνη, που προάγει τη σύντηξη. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η ένωση στη συνέχεια προκαλεί επίσης τη συγχώνευση των κυττάρων μεταξύ τους, δημιουργώντας θρόμβωση η οποία παρατηρείται στο 90% των ασθενών με προχωρημένη λοίμωξη Covid. Σε αυτούς τους ασθενείς, οι θρόμβοι παρατηρούνται τόσο στις μεγάλες, όσο και στις μικρές πνευμονικές αρτηρίες», λέει ο καθηγητής.

H Iταλίδα παθολογοανατόμος Ροσσάνα Μπουσάνι

Οι ερευνητές λοιπόν αναρωτήθηκαν πώς μπορούν να αποτρέψουν αυτό το αποτέλεσμα.

«Στο King's College έχουμε χιλιάδες φάρμακα που έχουν ήδη εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση, και έχουμε επίσης ρομποτικό εξοπλισμό που μας επιτρέπει να τα δοκιμάζουμε σε κάθε τύπο στόχου, για να βρούμε νέες χρήσεις. Σε αυτή την περίπτωση θέλαμε να εντοπίσουμε φάρμακα που μπλοκάρουν τη φωσφατιδυλοσερίνη και αποτρέπουν τις κυτταρικές συγχωνεύσεις που δημιουργεί η λοίμωξη Covid-19. Βρήκαμε τρία αλλά το πιο αποτελεσματικό είναι η νικλοζαμίδη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σήμερα για λοιμώξεις. Αυτή τη στιγμή το φάρμακο δοκιμάζεται σε ασθενείς σε 5 κέντρα στην Ινδία», προσθέτει.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο συνέδριο αποκάλυψε ακόμα πως το συγκεκριμένο φάρμακο δοκιμάζεται σε ανθρώπους εδώ και δύο μήνες. «Δοκιμάζουμε το φάρμακο σε μερικές εκατοντάδες ασθενείς  εδώ και δύο μήνες και θα χρειαστούν ακόμη δύο μήνες για να αποδειχθεί ότι λειτουργεί όπως θέλουμε, και στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, αναφερόμενος στη νικλοζαμίδη υποστήριξε ότι «το αντιπαρασιτικό αυτό φάρμακο που χρησιμοποιείται για περισσότερα από 50 χρόνια σε εντερικές λοιμώξεις θα μπορούσε να εμποδίσει τη βλάβη του πνεύμονα που προκαλείται από τον Covid -19. Υπάρχουν εταιρείες στο Βέλγιο, την Κορέα και στις Ηνωμένες Πολιτείες που κατασκευάζουν ενέσιμα σκευάσματα αλλά και σπρέι».

Ο Μάουρο Τζιάκα, ερωτηθείς για τη φάση στην οποία βρίσκονται οι ασθενείς που δοκιμάζουν το φάρμακο απάντησε το εξής: «Δοκιμάζουμε το φάρμακο σε ασθενείς με προχωρημένη λοίμωξη από Covid. Αυτό συμβαίνει γιατί, εάν δοκιμαστεί σε ασθενείς στην αρχική φάση της λοίμωξης, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς τους ασθενείς αναρρώνουν άμεσα, θα ήταν δύσκολο να καταλάβουμε εάν η επούλωση οφείλεται στο φάρμακο ή απλώς στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά εάν η αποτελεσματικότητα επιβεβαιωθεί στην πιο προχωρημένη φάση της λοίμωξης, τότε υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει και στις πρώτες φάσεις της νόσου. Η χορήγηση μπορεί να γίνει με ρινικό σπρέι».

«Τα προκλινικά πάντως αποτελέσματα φαίνονται ενθαρρυντικά. Στην Κορέα, η φαρμακευτική εταιρεία Daewoong χορήγησε το φάρμακο σε κουνάβια μολυσμένα με SARS-CoV-2. Μετά από 3 ημέρες ο ιός είχε εξαφανιστεί εντελώς. Διότι εκτός από την πρόληψη των συγκυτίων, η νικλοζαμίδη φαίνεται να αναστέλλει αποτελεσματικά τη μόλυνση», διευκρινίζει ο καθηγητής και καταλήγει:

«Μεταξύ των επιστημόνων υπάρχουν και εκείνοι, όπως ο διευθυντής του Τμήματος Ιολογίας στο King's College, που ισχυρίζονται ότι αυτό το φάρμακο είναι αυτή τη στιγμή το καλύτερο αντιικό κατά του Covid».

Διαβάστε ακόμη...