Πρόκειται για τη σουραμίνη ένα φάρμακο που ήδη χορηγείται για την αντιμετώπιση της αφρικανικής τρυπανοσωμίασης ή ασθένειας του ύπνου, όπως είναι κοινώς γνωστή (η οποία μεταδίδεται από το τσίμπημα της μύγας τσε-τσε και χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο).
Σύμφωνα με πρώτα εργαστηριακά ευρήματα σε πειραματόζωα φαίνεται ότι το εν λόγω φάρμακο «διορθώνει» τα αυτιστικά συμπτώματα σε ποντίκια. Σε μοριακό επίπεδο ομαλοποιεί τις νευρωνικές συνδέσεις, τη σηματοδότηση από κύτταρο σε κύτταρο καθώς και τις μεταβολικές δράσεις που σχετίζονται με την αυτιστική διαταραχή.
Ο αυτισμός είναι μια σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που εμφανίζεται 2-3 φορές συχνότερα στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια, για γενετικούς λόγους. Μεταξύ των αιτίων της νόσου έχουν αναφερθεί και οι διαταραχές της λειτουργίας των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου (π.χ., της σεροτονίνης).
O αυτισμός πλήττει την ικανότητα επικοινωνίας του παιδιού. Συνδέεται με επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές όπως η έμμονη ταξινόμηση των αντικειμένων, η απόσυρση και η αδυναμία της επαφής με τα μάτια. Τα αυτιστικά παιδιά αργούν να μιλήσουν. Βέβαια τα συμπτώματα αυτά ποικίλουν σε ένταση. Η δοκιμή της σουραμίνης σε παιδιά θα γίνει από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εντός του έτους.
Οι ερευνητές εκφράζουν ελπίδες ότι η νέα φαρμακευτική προσέγγιση ίσως ανοίξει νέα μονοπάτια για την αντιμετώπιση των παιδιών με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.
Πηγή: vita.gr