Νέο εξοπλισμό αποκτά εντός των προσεχών μηνών το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Συγκεκριμένα, ένας αξονικός τομογράφος 128 τομών θα εγκατασταθεί στο νοσοκομείο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, νέος μαγνητικός τομογράφος θα εγκατασταθεί εντός διμήνου και μέχρι τον Ιούνιο το ΑΧΕΠΑ θα έχει αποκτήσει και γ-κάμερα.
Παράλληλα, το νοσοκομείο δίνει βάρος στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών έχοντας ήδη στελεχώσει για το σκοπό αυτό Γραφείο Ποιότητας, ενώ δρομολογείται και η λειτουργία Κοινωνικού Φαρμακείου.
«Το ΑΧΕΠΑ μπήκε στο 2014 με το δεξί» είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Γιώργος Βέργουλας, επισημαίνοντας ότι το κόστος του νέου εξοπλισμού καλύφτηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, η δαπάνη για την προμήθεια του αξονικού και του μαγνητικού τομογράφου ανήλθε στα 1.700.000 ευρώ (από 850.000 ο καθένας) ενώ το κόστος της γ -κάμερας στα 350.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο αξονικός που διέθετε το ΑΧΕΠΑ αντιμετώπισε προβλήματα λειτουργίας, ενώ ο μαγνητικός τομογράφος δεν λειτουργούσε και εδώ και μία δεκαετία υπήρχε αίτημα για την αγορά νέου.
«Με το νέο εξοπλισμό θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, θα μειωθεί ο χρόνος νοσηλείας, θα γίνεται ταχύτερα η διακίνηση και επιπλέον το νοσοκομείο θα δέχεται και εξωτερικούς ασθενείς, επομένως αποκτά και πηγή εσόδων» πρόσθεσε ο κ. Βέργουλας.
Παράλληλα επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη βελτίωση υπηρεσιών θα ζητηθεί η γνώμη των ασθενών, των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων που θα κληθούν να συμπληρώσουν σχετικά ερωτηματολόγια.
Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει εγκρίνει αίτημα του γυναικείου τμήματος των ΑΧΕΠΑ «Θυγατέρες της Πηνελόπης» προκειμένου να φιλοξενηθεί και να λειτουργήσει Κοινωνικό Φαρμακείο στους χώρους του.
«Υπάρχει χώρος για τη φιλοξενία Κοινωνικού Φαρμακείου που θα λειτουργεί με ευθύνη εθελοντών, οι οποίοι θα συγκεντρώνουν φάρμακα προκειμένου να τα μοιράσουν σε άπορους ασθενείς. Απομένει η έγκριση από τον υπουργό Υγείας προκειμένου να λειτουργήσει» ανέφερε ο κ. Βέργουλας.
Η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ έχει υποβάλει ακόμη αίτηση ένταξης στο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία νέας Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων προκειμένου να εξυπηρετούνται οι οροθετικοί. Αναφερόμενος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο καθώς η κάλυψη της δαπάνης για την αντιρετροϊκή αγωγή των οροθετικών εντάσσεται στην συνολική φαρμακευτική δαπάνη του νοσηλευτικού ιδρύματος, ο υποδιοικητής του ΑΧΕΠΑ Δημήτρης Τσαλικάκης είπε ότι θα μπορούσε να αναλάβει την προμήθεια των αντιρετροϊκών το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη διανομή το ΑΧΕΠΑ.
«Από τα 9.660.000 που είναι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΑΧΕΠΑ τα 7.300.000 πηγαίνουν για την αντιρετροϊκή αγωγή των 1.100 οροθετικών που εξυπηρετούνται από την Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων δηλαδή από τις 805.000 ευρώ της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης περίπου 600.000 είναι για αντιρετροϊκά» πρόσθεσε ο κ. Τσαλικάκης, τονίζοντας όμως ότι πολύ σύντομα το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τα φάρμακα.