Νέες θεραπείες της παχυσαρκίας μπορούν να προσφέρουν δραματική απώλεια βάρους

Ζήσης Ψάλλας

Η γαστρική παράκαμψη και άλλες σχετικές επεμβάσεις προσφέρουν μία λύση στην ακραία παχυσαρκία, συχνά καταλήγοντας σε σταδιακή απώλεια βάρους και ακόμη σε ύφεση του διαβήτη. 

Αυτά τα οφέλη συνδέονται με μια μεταχειρουργική αλλαγή στα επίπεδα έκκρισης του εντέρου ορισμένων ορμονών όπως του προσομοιάζοντος με τη γλυκαγόνη πεπτίδιου-1 (GLP-1) και του πεπτιδίου YY (PYY), τα οποία σηματοδοτούν πληρότητα, περιορίζουν την όρεξη και ομαλοποιούν το σάκχαρο του αίματος.

Νέα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στοχεύουν στην αναπαραγωγή αυτού του αποτελέσματος, ενεργοποιώντας πρωτίστως τους κυτταρικούς υποδοχείς του GLP-1 στο πάγκρεας και τον εγκέφαλο. Αυτή η προσέγγιση έχει δείξει μεγάλη επιτυχία στη μείωση του βάρους και στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, προκαλώντας πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διασημότητες τους τελευταίους μήνες. Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ανεχθούν τις παρενέργειες των φαρμάκων, λέει ο Robert Doyle που είναι στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών και στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο SUNY Upstate.

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το μειονέκτημα, διάφοροι ερευνητές έχουν σχεδιάσει άλλες θεραπείες που αλληλεπιδρούν με περισσότερους από έναν τύπους υποδοχέων ορμονών του εντέρου.

Για παράδειγμα, η ομάδα του Doyle δημιούργησε ένα πεπτίδιο που ενεργοποιεί δύο υποδοχείς, τόσο για τον υποδοχέα PYY όσο και τον υποδοχέα του GLP-1. Αυτό το μόριο, που ονομάζεται GEP44, έκανε τους παχύσαρκους αρουραίους να τρώνε έως και 80% λιγότερο από ό,τι θα έτρωγαν συνήθως και στο τέλος μιας μελέτης 16 ημερών, έχασαν κατά μέσο όρο το 12% του βάρους τους. 

Στα τελευταία αποτελέσματα, η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι η απώλεια βάρους που προκαλείται με το GEP44 μπορεί να εντοπιστεί όχι μόνο στη μειωμένη κατανάλωση φαγητού, αλλά και στην υψηλότερη ενεργειακή δαπάνη, η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή αυξημένης κίνησης, καρδιακού παλμού ή θερμοκρασίας σώματος.

Το GEP44 έχει χρόνο ημιζωής στο σώμα μόνο περίπου μία ώρα, αλλά η ομάδα του Doyle σχεδίασε ένα άλλο πεπτίδιο με πολύ μεγαλύτερο χρόνο ημιζωής. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να ενίεται μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα αντί για πολλές φορές την ημέρα. Οι ερευνητές αναφέρουν τώρα ότι οι αρουραίοι που έλαβαν θεραπεία με αυτή την ένωση επόμενης γενιάς διατηρούν τη νέα, λεπτή σωματική τους διάπλαση ακόμα και μετά το τέλος της θεραπείας, κάτι που συχνά δεν συμβαίνει με τα επί του παρόντος εγκεκριμένα φάρμακα, είπε ο Doyle.

 

Διαβάστε ακόμη...