Οι νέες μορφές άσκησης, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο γνωστές, ξεφεύγουν από το κλασικό και τετριμμένο πλαίσιο παραδοσιακής σωματικής διάπλασης, καθώς κάποιες συνδυάζουν το χορό, ενώ άλλες ευαγγελίζονται βελτίωση της ψυχικής και πνευματικής υγείας.
Συνήθως απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και ενδείκνυνται για ανθρώπους που πάσχουν από διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα.
Εξειδικευμένοι προπονητές μίλησαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις νέες μορφές γυμναστικής καταθέτοντας τις δικές τους εμπειρίες.
Zumba
Η Zumba είναι αερόβιας μορφής άσκηση, εμπνευσμένη από λάτιν ρυθμούς, η οποία συνδυάζει εύκολες χορευτικές κινήσεις και βήματα συνδυάζοντας ταυτόχρονα το κάψιμο θερμίδων και την ψυχική ευεξία. Είναι μία μίξη γυμναστικής και χορού.
Πρωτοεμφανίστηκε στην Κολομβία στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 με εμπνευστή τον χορογράφο Μπέτο, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον πιο πετυχημένο τρόπο γυμναστικής. Απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και φυσικής κατάστασης.
Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί περίπου εδώ και τέσσερα χρόνια, τα τελευταία όμως δύο χρόνια το ενδιαφέρον του κόσμου έχει εκτοξευθεί. Αυτό που κάνει τη Zumba ιδιαίτερη είναι ότι συνδυάζει τη γυμναστική με τη διασκέδαση. Ο συνεχής ρυθμός κρατάει ψηλά την ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ενώ παράλληλα η πρωτοτυπία συντηρεί το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.
«Προσωπικά υποστηρίζω οποιαδήποτε μορφή άσκησης και άθλησης. Είναι στο χέρι, στη διάθεση και στο γούστο του καθενός τι θα επιλέξει. Η Zumba είναι διασκεδαστική, αποτελεσματική, εύκολη και κυρίως διαφορετική γιατί όλα τα οφέλη που προσφέρει ξεπερνούν το μέτρο», λέει στο ΑΜΠΕ η Ελεάννα Λίμα-Μπατίστα, γυμνάστρια που ασχολείται με τον χορό και τα τελευταία χρόνια και με τη Zumba.
Yoga – Power Yoga
Άλλος ένας τρόπος εκγύμνασης είναι η μέθοδος Yoga, που έχει εξελιχθεί σε διάφορες μορφές Power, Hot κα. Πρόκειται για αρχαία ινδική επιστήμη που με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ευεξίας και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης.
Αποτελείται από μία σειρά στάσεων και κινήσεων του σώματος, με σκοπό την απόκτηση οργανικής και πνευματικής χαλάρωσης. Η ονομασία της προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα «yug» που σημαίνει ένωση, συνάντηση, επικοινωνία, συμπλήρωση, πραγματοποίηση.
«Αυτό που κάνει τη Yoga ξεχωριστή είναι ότι σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα. Όταν ασκείσαι στις στάσεις του σώματος, στις αναπνευστικές ασκήσεις και στις διαλογιστικές τεχνικές τότε το σώμα, ο νους και το πνεύμα αποκτούν υγεία και αρμονία. Η Yoga σε συντονίζει να είσαι ήρεμος και συγχρόνως σε καλή φυσική κατάσταση», λέει στο ΑΜΠΕ η Ελένη Πετρουλάκη-Ίβιτς, που ασχολείται εδώ και χρόνια με όλα τα είδη της Yoga, τα οποία και διδάσκει σε νέους γυμναστές.
Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι για όσους ασχολούνται με το χορό, το θέατρο, τον αθλητισμό κτλ είναι η πλέον ενδεδειγμένη συμπληρωματική άσκηση γιατί το σώμα αποκτά δύναμη και αντοχή μέσα από τη σταθερότητα, οι μύες και οι κλειδώσεις «ανοίγουν» με τις διατάσεις, γίνεται σωστότερη διαχείριση της ζωτικής ενέργειας μέσω της αναπνοής και ο νους αποκτά περισσότερη ευκολία στη συγκέντρωση.
«Τα οφέλη της Yoga είναι σωματικά, πνευματικά και διανοητικά. Μπορεί να προσφέρει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους», επισημαίνει η κ. Πετρουλάκη και συνεχίζει: «Εάν θέλει κάποιος μία πιο έντονη μορφή σωματικής άσκησης, τότε δεν έχει παρά να δοκιμάσει την Power Yoga.
Spinning
Το Spinning είναι ένα ομαδικό πρόγραμμα με στατικά ποδήλατα που προσομοιώνει την ποδηλασία εσωτερικού και εξωτερικού χώρου χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές και είναι μία αερόβια και αναερόβια μορφή άσκησης.
Είναι εδώ και αρκετά χρόνια η «νούμερο ένα» μορφή γυμναστικής στην Αμερική όπου και γεννήθηκε, ενώ στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά το 1996 και την τελευταία πενταετία έχει αρχίσει να διαδίδεται ευρύτερα.
«Ένα πρόγραμμα διαρκεί 45-50 λεπτά σε ένα χώρο που μπορεί να βρίσκονται 30 ή και περισσότερα ποδήλατα. Τα πλεονεκτήματα του Spinning είναι πολλά. Καταρχάς είναι εύκολο για όλους, δεν έχει περιορισμούς ηλικίας ή φύλου και ο κάθε ασκούμενος μπορεί να επιλέξει την ένταση που θα δεχτεί. Επίσης, είναι απόλυτα ασφαλές, καθώς γίνεται χωρίς αντιστάσεις και επιβαρύνσεις του μυοσκελιτικού συστήματος», επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο γυμναστής, Χρήστος Αντωνίου.
Pilates
Έχει ζωή περίπου ενός αιώνα και ολοένα κατακτά περισσότερους φίλους. Πρόκειται για το Pilates, μία ολοκληρωμένη μέθοδος ασκήσεων που δημιουργήθηκε από τον Joseph Pilates. Οι ασκήσεις μοιάζουν μ’ αυτές που χρησιμοποιούν αθλητές της ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής, της συγχρονισμένης κολύμβησης έξω από το νερό, του χορού και πολλών άλλων αθλημάτων.
«Το είδος των ασκήσεων αφορά ισομετρικές ασκήσεις και ασκήσεις με το βάρος του σώματος. Το σημαντικό είναι να υπάρχει σωστή στάση στο σώμα του ασκούμενου και συνεχής παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθώς ένας από τους σκοπούς της εκγύμνασης είναι κάθε μαθητής να δυναμώσει τους βαθύς μύες της σπονδυλικής στήλης, οι οποίοι και τη στηρίζουν», λέει στο ΑΜΠΕ, η Μάντη Περσάκη, γυμνάστρια και Personal Trainer, στο Pilates.
«Το Pilates απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες, κάθε ηλικίας και ανεξάρτητα από το επίπεδο φυσικής κατάστασης. Δεν παύει όμως η μέθοδος αυτή να απαιτεί έντονη σωματική προσπάθεια, αλλά και πνευματική συμμετοχή», προσθέτει η κ. Περσάκη.
Ηλεκτροδιέγερση – EMS
Μία νέα μέθοδος εκγύμνασης είναι αυτό της μυϊκής ηλεκτροδιέγερσης, που ξεκίνησε στη Γερμανία για θεραπευτικούς λόγους και για την αποκατάσταση ασθενών και τραυματιών, που αντιμετώπιζαν μυοσκελετικά προβλήματα. Στην Ελλάδα ήρθε μόλις το 2008 και όπως λέει ο γυμναστής και Personal Trainer, Μπάμπης Ψαράκης με τη μέθοδο αυτή στέλνονται μέσω ηλεκτροδίων εγκεφαλικά σήματα σε όλους τους μυς ταυτόχρονα.
«Με την ηλεκτροδιέγερση γυμνάζονται όλες οι μεγάλες μυϊκές ομάδες, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τις γνωστές γυμναστικές μεθόδους», τονίζει ο κ. Ψαράκης και προσθέτει ότι «με τη μέθοδο αυτή μεγιστοποιούμε τα αποτελέσματα γιατί παρακάμπτουμε τους «τοίχους» του σώματος και η άσκηση ξεκινάει από μέσα προς τα έξω. Είναι σαν να κάνουμε γυμναστική επτά με οκτώ ώρες, μέσα σε τριάντα λεπτά».
Η ηλεκτροδιέγερση απευθύνεται σε όλους εκείνους που δεν έχουν πολύ χρόνο για να κάνουν γυμναστική, ανεξάρτητα από την ηλικία τους και το φύλο τους, καθώς και σε άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ η μέθοδος έχει πάρει την έγκριση και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.