Το μπλοκάρισμα αυτής της πρωτεΐνης που ονομάζεται Hsp90 επιτρέπει την ταυτόχρονη εξουδετέρωση ενός μεγάλου αριθμού διαφορετικών πρωτεϊνών, χωρίς τις οποίες ένας καρκινικός όγκος δεν μπορεί να εξαπλωθεί.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στην κλινική δοκιμή σε δεύτερη φάση που έγινε με αυτόν τον νέο αντικαρκινικό παράγοντα που ονομάζεται Ganetespid συμμετείχαν 252 ασθενείς.
Στους μισούς από αυτούς χορηγήθηκε Ganetespid σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία, ενώ οι άλλοι μισοί έκαναν μόνον χημειοθεραπεία.
Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας επέζησαν κατά μέσον όρο 9,8 μήνες, σε σύγκριση με τους 7,4 μήνες της δεύτερης ομάδας, δηλαδή υπήρχε μια διαφορά δυόμιση μηνών, η οποία κρίνεται σημαντική για τον προχωρημένο καρκίνο αυτού του είδους.
Αν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν από μια κλινική δοκιμή σε τρίτη φάση η οποία γίνεται τώρα, θα πρόκειται για την πρώτη εδώ και μια δεκαετία θεραπεία που θα επιτρέπει την βελτίωση του χρόνου επιβίωσης των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα.
Επίσης στους ασθενείς που ο προχωρημένος καρκίνος του πνεύμονα είχε διαγνωστεί τουλάχιστον 6 μήνες πριν από την έναρξη της θεραπείας, το κέρδος όσον αφορά την επιβίωσή τους με την χορήγηση Ganetespid σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία ανερχόταν σε 67% σε σύγκριση με την ομάδα που έκανε μόνον χημειοθεραπεία, δηλαδή αυτοί επέζησαν 10,7 μήνες (κατά μέση τιμή), έναντι 6,4 μήνες οι δεύτεροι.
Εξάλλου αυτή η θεραπεία μπορεί να έχει θετική επίδραση στους ασθενείς που αναπτύσσουν μεταλλάξεις, οι οποίες καθιστούν τον καρκίνο του πνεύμονα από τον οποίο πάσχουν ανθεκτικό στις παραδοσιακές στοχευμένες αντικαρκινικές θεραπείες.
Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η εξουδετέρωση της πρωτεΐνης Hsp90 μπλοκάρει επίσης την λειτουργία πρωτεϊνών που μεταλλάσσονται.
«Αυτή είναι η πρώτη κλινική μελέτη που δείχνει την αποτελεσματικότητα ενός αναστολέα της πρωτεΐνης Hsp90 στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από έναν προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα», υπογράμμισε ο Δρ. Σουρές Ραμάλινγκαμ, καρκινολόγος καθηγητής στο Ινστιτούτο Καρκίνου Ουίνσιπ (Winship Cancer Institute) στο Πανεπιστήμιο Έμορι στην Ατλάντα, στην Τζόρτζια, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα αυτή.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής παρουσιάστηκαν στην ετήσια διάσκεψη της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, στο βόρειο Ιλινόι.
«Ελπίζουμε ότι μια κλινική δοκιμή σε τρίτη φάση η οποία διεξάγεται τώρα θα επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα αυτά καθώς οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από αυτήν την μορφή του καρκίνου σε αυτό το στάδιο εξέλιξης χρειάζονται, άνευ καθυστέρησης, πιο αποτελεσματικές θεραπείες», δήλωσε.