Χάρη στη συνδυαστική εργασία των ανοσολόγων και των βιοτεχνολόγων κατέστη δυνατό να δοκιμαστεί σε πειραματόζωα μια νέα θεραπευτική προσέγγιση βασισμένη στη νανοτεχνολογία για την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων ασθενειών. Θυμίζουμε ότι στις αυτοάνοσες νόσους ο οργανισμός επιτίθεται σε στοιχεία του ίδιου του οργανισμού αναγνωρίζοντας τα ως εχθρικά. Στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας το πράττει κατά της μυελίνης, του προστατευτικού μονωτικού των νευρώνων.
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν νανοσωματίδια τα οποία αποτελούν ένα όχημα μη ανιχνεύσιμο από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μεταφέρει αντιγόνα που ξεγελούν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να σταματήσει την επίθεσή του στη μυελίνη (το πείραμα έγινε σε ποντίκια με σκλήρυνση κατά πλάκας). Με τη βοήθεια των νανοσωματιδίων – μεταφορέων αντιγόνων, το ανοσοποιητικό σύστημα σταματά να αναγνωρίζει τη μυελίνη ως εχθρική και δεν της επιτίθεται.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι με αυτό το μηχανισμό μπορεί να ρυθμιστεί το ανοσοποιητικό σύστημα και να «δουλέψει» φυσιολογικά γεγονός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες νόσους όπως ο διαβήτης τύπου 1, οι τροφικές αλλεργίες και το άσθμα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι δοκιμές φάσης Ι (έλεγχος ασφάλειας) σε ανθρώπους με βάση τη νέα τεχνολογία.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην online έκδοση του Nature Biotechnology και χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο υγείας.
Πηγή: vita.gr