Νέα τεχνική είναι 80% αποτελεσματική στην επιλογή του φύλου του μωρού

Ζήσης Ψάλλας

Τεχνικές ταξινόμησης σπέρματος έχουν δοκιμαστεί και προσφερθεί στο παρελθόν, αλλά μια νέα διαδικασία -η οποία διαχωρίζει τα σπερματοζωάρια με βάση το βάρος τους- φαίνεται πολύ πιο ακριβής και ασφαλής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE.

Στη μελέτη, περισσότερα από 1.300 ζευγάρια υποβλήθηκαν σε τεχνική ταξινόμησης σπέρματος που χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη κλίση πυκνότητας πολλαπλών στρωμάτων, για να επιτρέψει σε σωματίδια διαφορετικών μεγεθών να διαχωριστούν με βάση το βάρος.

Το σπέρμα που περιέχει ένα χρωμόσωμα Χ (θηλυκό) είναι ελαφρώς βαρύτερο από το σπέρμα που περιέχει ένα χρωμόσωμα Υ (αρσενικό), εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Τζιανπιέρο Παλέρμο. καθηγητής εμβρυολογίας στη μαιευτική και γυναικολογία στο Weill Cornell Medicine, στη Νέα Υόρκη.

«Αφήσαμε το σπέρμα να κολυμπήσει σε πυκνό μέσο», είπε. «Είναι μια πολύ απλή ιδέα: το ελαφρύτερο σπέρμα ανεβαίνει προς τα πάνω ενώ το βαρύτερο πηγαίνει προς τα κάτω». Στη συνέχεια, οι ερευνητές επιλέγουν ένα σπέρμα και το εγχέουν στο κέντρο του ωαρίου. Αυτή είναι μια διαδικασία γνωστή ως ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI). Το έμβρυο υποβάλλεται σε προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο για τον έλεγχο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή το φύλο.

Στην ομάδα μελέτης, «το σπέρμα κινήθηκε καλά και η τεχνική ταξινόμησης δεν το επηρέασε σε οποιοδήποτε σχήμα ή μορφή του», είπε ο Παλέρμο. «Η υγεία των παιδιών είναι καλά μέχρι στιγμής και αυτό είναι καθησυχαστικό». Δεν παρατηρήθηκαν αναπτυξιακές καθυστερήσεις στην ηλικία των 3 ετών.

Σε κάθε ζευγάρι που υποβάλλεται σε θεραπεία στο ιατρείο του Παλέρμο προσφέρεται αυτή η υπηρεσία ως μέρος ενός ερευνητικού πρωτοκόλλου. Στο μέλλον, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να βοηθήσει και ζευγάρια που δεν χρειάζονται θεραπείες γονιμότητας, σημείωσε. Ήδη, τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας συχνά γνωρίζουν το φύλο του εμβρύου πριν την εμφύτευσή του, σύμφωνα με το Palermo.

Υπάρχουν πολλοί νόμιμοι και μη αμφισβητούμενοι λόγοι που μια οικογένεια μπορεί να εξετάσει την επιλογή φύλου, συμπεριλαμβανομένης της οικογενειακής ισορροπίας ή της αποφυγής μιας κληρονομικής ασθένειας που σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο φύλο. Για παράδειγμα, η αιμορροφιλία είναι μια κληρονομική αιμορραγική διαταραχή που επηρεάζει κυρίως τους άνδρες.

Οι προηγούμενες τεχνικές επιλογής φύλου ήταν ασυνεπείς και προκάλεσαν ανησυχίες για την ασφάλεια, δήλωσε ο Δρ. Άλεξ Ρόμπλες, αναπαραγωγικός ενδοκρινολόγος στο Κέντρο Γονιμότητας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη. 

 

Διαβάστε ακόμη...